Custodele Coroanei a vizitat Centrul de zi pentru copii al Parohiei Sf. Spiridon din Galați

Custodele Coroanei a vizitat miercuri Centrul de zi pentru copii al Parohiei „Sfântul Spiridon” din Galați. Evenimentul a făcut parte din programul Familiei Regale dedicat zilei de 10 Mai, marcată anul acesta printr-o călătorie cu Trenul Regal în patru orașe ale țării: Ploiești, Buzău, Brăila și Galați.

La Centrul de zi pentru copii al Parohiei „Sfântul Spiridon”, Familia Regală s-a întâlnit cu copiii și voluntarii seniori participanți la atelierele de creație pregătite special pentru această vizită deosebită. Custodele Coroanei, Principesa Sofia și Principele Radu au asistat la o lecție interactivă de istorie, au confecționat alături de copii obiecte artizanale și au dialogat cu cei mici și cu îndrumătorii lor.

După închinarea în biserica parohiei, Majestatea Sa Margareta le-a mulțumit gazdelor și cadrelor didactice voluntare pentru implicarea în educația celor peste 70 de școlari și preșcolari.

Centrul de zi pentru copii al Parohiei „Sf. Spiridon“ din Galați are un parteneriat de cooperare cu Fundația Regală Margareta a României, în cadrul programului „Generații“ al fundației. Acesta vizează atragerea vârstnicilor ca voluntari în centrele de zi pentru copii. Astfel, generații tinere și vârstnice socializează, învață, se ajută reciproc și primesc sprijin din partea fundației.

Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei Române (dreapta), Principesa Sofia (stânga) și Principele Radu în biserica Parohiei „Sf. Spiridon” din Galați miercuri, 11 mai 2022. Foto: Facebook / Arhiepiscopia Dunării de Jos

La Galați, Familia Regală a mai vizitat sediul Crucii Roșii și Combinatul Siderurgic „Liberty”. La combinat au fost întâmpinați de un delegat al Părintelui Arhiepiscop Casian, care le-a prezentat Biserica „Sf. Andrei“ din incinta platformei siderurgice și le-a vorbit despre parteneriatul combinatului, unul din cei mai mari angajatori din țară, cu Biserica și comunitatea locală.

Călătoria Trenului Regal a început marți, de Ziua Națională a Regalității. Alături de Familia Regală în tren au mai fost voluntari ai Crucii Roșii Române, ai Fundației Regale Margareta a României, veterani Invictus, persoane vârstnice și copii beneficiari ai proiectelor patronate de Custodele Coroanei Române.

La Brăila și Galați, mii de locuitori au întâmpinat Trenul Regal, care a ajuns în aceste orașe prima dată după 75 de ani. Familia Regală a invitat elevi olimpici din Brăila să o însoțească în călătoria cu trenul de la Brăila la Galați.


Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei Române, în Trenul Regal la Buzău, în data de 10 mai 2022. Foto: Facebook / Familia Regală a României

Trenul Regal a fost inaugurat în 1928. Cu el au călătorit patru generații ale Familiei Regale: Regina Maria, Regele Carol al II-lea, Regina Elena, Regele Mihai și Majestatea Sa Margareta. Nu au călătorit niciodată cu el Regele Ferdinand I și Regina Ana. După 2012, trenul a redevenit un mijloc de a face legătura între Coroana Română și comunitățile locale.

Între 1866 și 1947, data de 10 Mai era Ziua Națională a României. Data are o întreită semnificație în relație cu Coroana Română:

  • 10 mai 1866: Încoronarea ca Principelui Carol de Hohenzollern-Sigmaringen ca domnitor al României
  • 10 mai 1877: Domnitorul Carol I a semnat proclamarea, de către Parlament, prin vocea lui Mihail Kogălniceanu (9 mai), a Independenței României de sub suzeranitatea otomană (începea Războiul de Independență)
  • 10 Mai 1881: Încoronarea Domnitorului Carol I ca Rege, după ce, în 14 martie 1881, Parlamentul României a decis „înălțarea Principatelor Române la gradul de Regat și a hotărât ziua de 10 mai, care era Ziua Independenței, să fie cea în care să se facă Încoronarea”

Foto credit: Facebook / Arhiepiscopia Dunării de Jos

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente