Cursuri de muzică psaltică pentru elevii seminariști din Arhiepiscopia Iașilor

În perioada 3-5 aprilie 2013, Sectorul Învățământ al Arhiepiscopiei Iașilor, prin intermediul rețelei de cluburi Aleph din cadrul seminariilor teologice din Arhiepiscopia Iașilor, organizează la Universitatea de Arte „George Enescu” din Iași o serie de cursuri de muzică bizantină, intitulate „MasterClass Aleph”, informează „Ziarul Lumina”.

24 de elevi de la seminariile teologice din Iași, de la Mănăstirea Neamț, din Botoșani și Dorohoi, membri ai cluburilor de muzică Aleph, vor participa în perioada 3-5 aprilie 2013 la o serie de cursuri de muzică psaltică, organizate la Universitatea de Arte „George Enescu” din Iași. Cursurile vor fi susținute de maestrul Georgios Konstantinou, profesor de muzică bizantină la Conservatorul de Stat din Atena, și de prep. univ. drd. Adrian Sîrbu, cadru didactic la Universitatea de Arte „George Enescu” din Iași.

„În cadrul săptămânii «Să știi mai multe, să fii mai bun!», și urmând mottoul rețelei de cluburi Aleph, «Dă glas pasiunii tale!», am hotărât să organizăm aceste cursuri pentru a-i motiva pe elevii seminariști pasionați de muzica psaltică, ei având în aceste zile oportunitatea de a cunoaște profesori renumiți și de a învăța de la aceștia”, a declarat Valentin Țoc, coordonator al rețelei de cluburi Aleph.

„Gândul care a stat la baza organizării acestui eveniment a fost legat de structurarea, în cadrul seminariilor teologice din cadrul Arhiepiscopiei Iașilor, a unor cluburi și cercuri de muzică bizantină. Am dorit să încurajăm aceste manifestări prin organizarea acestor cursuri de muzică bizantină, cu ajutorul unei frumoase colaborări cu Universitatea de Arte din Iași și cu profesorii invitați, dar în același timp, să le dăm mai multă consistență, una legată de formare și de informare. Cred că această experiență muzicală este benefică pentru tânărul elev seminarist, care este pus în legătură cu autentica tradiție bizantină și nădăjduim, ca pe viitor, astfel de legături să crească și să ducă la îmbunătățirea calității muzicii bizantine cântate în sfintele noastre biserici, cât și cu ocazia unor evenimente culturale”, a subliniat arhim. Hrisostom Rădășanu, consilier educațional al Arhiepiscopiei Iașilor.

Comentarii Facebook


Știri recente

Sfințire de troiță la Baza Aeriana 90 | FOTO

Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, episcop vicar patriarhal, a oficiat marți, 28 mai 2024, slujba de sfințire a troiței ridicate în fața comandamentului Bazei 90 Transport Aerian Otopeni „Comandor aviator Gheorghe Bănciulescu”.   Foto credit: Basilica.ro…