Cursuri de inițiere și formare pentru încondeierea ouălor de Paști

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, la Centrul de catehizare „Hristos Împărtășit copiilor”, din Parohia Liești, Protopopiatul Tecuci, județul Galați, în data de 25 aprilie 2013 a avut loc, pentru al treilea an consecutiv, cursurile de inițiere și formare a deprinderii de încondeiere a ouălor pentru perioada pascală.

De la Centrul Cultural Dunărea de Jos a fost prezentă doamna Anișoara Ștefănucă, specialist în etnografie și tradiții specifice zonei Dunării de Jos, a precizat Pr. Gabor Titi de la Parohia Liești.

Între elevii cursanți s-au numărat copiii din grupurile de catehizare ale parohiilor: Liești, Ivești, Bucești, Șerbănești I, Movilenii de Sus, Furcenii Noi, Brătulești, Corod IV și „Sfântul Ilie” din municipiul Tecuci.

În prima parte a fost prezentată procedura de preparare a ingredientelor și tehnica încondeierii. Materia primă folosită a cuprins: faguri de ceară de albine, ouă de găină, vopsea de diferite culori pentru ouă, străchini de lut, chișite, un aragaz pentru menținerea temperaturii optime a preparatelor. Doamna profesor, concomitent cu explicațiile tehnice, a căutat formarea deprinderilor elevilor prezenți. Au fost folosite ca modele ouă încondeiate realizate în anii precedenții, modele comparative cu zonele Vaslui și Vrancea, precum și rețetele specifice zonei Dunării de Jos.

Fiecare parohie prezentă va continua în particular, mobilizând copiii și doritorii de toate vârstele pentru reașezarea la locul cuvenit a unei forme de mărturisire a patimilor și Învierii Mântuitorului.

Comentarii Facebook


Știri recente