Cursuri de cântare bisericească și catehism

Cursurile intensive de cântare bisericească și catehism pentru cântăreții bisericești s-au încheiat miercuri, 8 iulie. Finalul celor trei săptămâni didactice, organizate de Arhiepiscopia Craiovei la Mănăstirea Tismana pentru 34 de cantori bisericești, a fost încununat de o frumoasă serbare, la care au luat parte membrii Sinodului Mitropolitan al Olteniei, informează Ziarul Lumina, Ediția de Oltenia.

În vecinătatea sfintei Mănăstiri Tismana din județul Gorj, la tabăra Arhiepiscopiei Craiovei, vreme de trei săptămâni, în perioada 15 iunie – 8 iulie, cântăreți de strană din Mitropolia Olteniei și nu numai au participat la cursurile intensive de cântare bisericeasă și catehism. Activitatea a fost inițiată cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, și cu sprijinul financiar al Centrului eparhial de la Craiova și al celor șase protopopiate din județele Dolj și Gorj: Craiova Sud, Craiova Nord, Băilești, Târgu Jiu Sud, Târgu Jiu Nord și Târgu Cărbunești.

Alături de cei patru profesori de la Seminarul Teologic „Sfântul Grigorie Teologul” din Craiova și de la Liceul Teologic „Sfântul Nicodim” din Târgu Jiu, cantorii și-au consolidat cunoș­tințele teologice, liturgice și muzicale, necesare unei mai bune lucrări misionare în strana bisericilor la care activează. O parte din cele învățate în această perioadă au fost prezentate în fața părinților arhierei din Mitropolia Olteniei, în cadrul unei serbări festive, organizată marți, 7 iulie, în sala de conferințe a hotelului Tismana, din vecinătatea sfintei mănăstiri. Programul, alcătuit din cântări tradi­țio­nal-bisericești, poezie religioasă și pricesne, a încântat asis­ten­ța, formată din preoții, profesorii și elevii olimpici partici­panți la tabăra de excelență „Science – Inteligence – Research” (SIR). Prestația cantorilor bise­ricești a fost apreciată totodată de ierarhii prezenți la eveniment: IPS Părinte Mitropolit Irineu, IPS Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, PS Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, și PS Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului.

„Dascălul a avut dintotdeauna menireasă formeze oameniide biserică”

La finele serbării, IPS Părinte Irineu a subliniat importanța unei slujbe bine alcătuite în Biserica noastră și totodată rolul cântărețului de strană în realizarea acesteia. „Este o bucurie deosebită pentru noi astăzi și nu găsim cuvinte să mulțumim lui Dumnezeu că ne-a ajutat să punem început bun perfecționării unei activități deosebit de importante din viața Bisericii noastre, activitatea cântărețului de strană. De multe ori se vorbește despre o slujbă religioasă, despre o Vecernie sau o Utrenie bine alcătuită și bine făcută. De puține ori știm însă că aceste slujbe trebuie și bine cântate, pentru că ele îl fac pe credincios să se simtă în Biserica lui Dumnezeu ca în ceruri. Cei care dau glas acestor alcătuiri minunate sunt cântă­reții de strană, dascălii pe care noi îi știm din preocuparea străveche a Bisericii, din literatura noastră și din teologie în general. Dascălul a avut dintotdeauna menirea ca, alături de preot, să formeze oamenii de biserică, oamenii care aduceau vestea cea bună poporului lui Dumnezeu. De la ei învățau copiii, învățau tinerii, de la ei învățau credin­cioșii să cânte, de la ei ascultau cu multă înțelepciune și atenție bătrânii, pentru că dascălul era acela care cânta și prin cântarea lui aducea alinare, întărire și umilință. Așadar, noi ne-am gândit ca, începând de anul acesta, aceste cursuri să fie bine alcătuite și, ca să putem să-i pregătim cât mai bine pe cursanți, am ales acest loc sacru, al Sfântului Nicodim de la Tismana. Iată prin urmare că ne-a ajutat Bunul Dumnezeu să realizăm aici aceste cursuri intensive pentru cântare bisericească și catehism”, a spus IPS Irineu. Totodată, Părintele Mitropolit a apreciat prestația celor 34 de cursanți și a mulțumit profesorilor coordonatori pentru osteneala depusă în pregătirea acestora.

Gândul IPS Părinte Irineu s-a îndreptat și către elevii olimpici, participanți la Tabăra „Science – Inteligence – Research”, organizată de Arhiepiscopia Craiovei, prin Fundația „Cuvântul care zidește”, la Tismana. „Biserica noastră, ca o mamă iubitoare, se îngrijește de voi, apreciază munca voastră, vă dă posibilitatea să vă odihniți aici și să puneți în practică cele învățate prin programele și activitățile recreative pregătite de organizatorii noștri. Veți așeza această perioadă sub emblema SIR, pusă de asemenea sub semnul Coloanei Infinitului, operă a marelui Brâncuși, pe care dorim să o valorificați din plin, ca răsplată din partea noastră”, a conchis IPS Irineu.

Comentarii Facebook


Știri recente