În parohia Săvinești II, Protopopiatul Roznov, se va încheia astăzi un curs pentru serviciile sociale, oferit de Federația Filantropia și de Sectorul de Asistență Socială și Medicală al Arhiepiscopiei Iașilor. Preoții din protopopiatele Piatra Neamț și Roznov au aflat cum pot acredita serviciile sociale din parohiile pe care le păstoresc, informează „Ziarul Lumina”.
La Centrul social „Popasul iubirii milostive” din parohia Săvinești II, Protopopiatul Roznov, județul Neamț, are loc, în perioada 18-20 martie 2013, un curs pentru serviciile sociale. Cursul, care se desfășoară cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, este susținut de psihologul Roxana Stoica din București și de Lăcrămioara Pădureț, coordonator în cadrul Biroului de Asistență Socială și Medicală „Diaconia” al Arhiepiscopiei Iașilor. După cum ne-a relatat pr. paroh Petru Munteanu, cursul a adunat peste 30 de preoți din parohiile protopopiatelor Piatra Neamț și Roznov. „La întâlnirile din cadrul cursului ne-am bucurat de prezența părintelui Valentin Tofan, protopop al Protopopiatului Piatra Neamț, și de cea a părintelui Vasile Țoc, protopop al Protopopiatului Roznov. M-a bucurat foarte mult faptul că preoții au venit la întâlnire însoțiți de doamnele preotese. Consider că un mare sprijin pentru dezvoltarea serviciilor de asistență socială vine din partea doamnei preotese, care poate să inițieze, prin intermediul comitetului de femei, activități social-caritative. Participarea preoților împreună cu preotesele este benefică întrucât misiunea socială a Bisericii poate fi mult mai solidară”, a spus pr. paroh Petru Munteanu.
Cursul își propune dezvoltarea și implementarea proiectelor sociale în parteneriat cu Ministerul Muncii și Solidarității Sociale. Aceste proiecte sunt importante pentru parohii și pentru enoriași. „Ne bucurăm că acest curs a început chiar la intrarea în Postul Mare. Prin intermediul programelor prezentate avem posibilitatea să descoperim importanța slujirii de după Liturghie, prin grija față de cei aflați în nevoi și suferințe. Cursul își propune ca preoții participanți să urmeze pașii pentru acreditarea serviciilor sociale pentru fiecare parohie. Finalitatea cursului constă în acreditarea cât mai multor parohii pe servicii sociale. Prin acreditare, parohia își poate dezvolta centre de consiliere spirituală, psihologică sau de formare profesională. Astfel de cursuri pot ajuta comunitatea și pe localnicii care vor beneficia de centrele social-educative”, a adăugat parohul de la Săvinești II.
Cursul pentru dezvoltarea serviciilor sociale se desfășoară la Săvineși, întrucât anul acesta pe 25 martie se împlinesc opt ani de activitate neîntreruptă a Centrului social „Popasul iubirii milostive”. „Participanții la curs au primit informații cu privire la activitățile sociale ale acestui centru. Preoții care doresc să implementeze servicii sociale în parohiile lor au găsit la Săvinești un centru funcționabil”, a explicat pr. paroh Petru Munteanu.