Curs festiv la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Oradea

Ziua de 17 iunie 2013 a reprezentat un moment de bucurie pentru cei 67 de absolvenți ai promoției 2013 a Facultății de Teologie Ortodoxă ” Episcop Dr. Vasile Coman” din cadrul Universității din Oradea. Cu binecuvântarea și în prezența Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, sub auspiciul unei înalte ținute academice, festivitățile au debutat cu oficierea slujbei de Te-Deum, de către un sobor de preoți, cadre didactice ale facultății, în paraclisul universitar cu hramul „Sfântul Teodor Studitul” din cadrul facultății, în prezența absolvenților, a părinților acestora, a cadrelor didactice ale facultății și a studenților anului III.

După încheierea programului liturgic, Părintele Prof. Univ. Dr. Dumitru Megheșan, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Episcop Dr. Vasile Coman” din Oradea a arătat, în cuvântul său, faptul că pentru absolvenți această zi festivă va rămâne ca o zi deosebită, la care se vor raporta în timp, deoarece este ziua în care au validat o activitate, pregătindu-se să înceapă o nouă etapă a vieții. Totodată, părintele decan a ținut să remarce faptul că prin activitatea pe care o desfășoară, facultatea depune semințe în ogorul Domnului, semințe care sunt chemate să devină și ele, la rândul lor, semănătoare de cuvinte și fidele apărătoare ale învățăturii Mântuitorului Iisus Hristos.

A urmat partea a doua a programului dedicat cursului festiv, program care a avut loc în Aula Magna a Universității, și care a debutat cu rostirea troparului „Înălțării Domnului” și binecuvântarea Ierarhului, urmat de intonarea imnului academic „Gaudeamus Igitur”.

Moderatorul festivității, Părintele Conf. Univ. Dr. Miron Erdei, a adresat invitaților un cuvânt de bun venit, după care a oferit cuvântul Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, care a subliniat faptul că orice festivitate de absolvire a unei instituții de învățământ superior are o deosebită încărcătură emoțională, emoțiile fiind dublate de un profund simț al responsabilității și al seriozității. În același context, după cum ne-a transmis Pr. Lect.Univ. Dr. Doru Fer, Chiriarhul Oradiei a arătat că slujirea Bisericii implică o imensă responsabilitate, într-o societate contemporană secularizată, ce caută să îl orienteze pe om mai mult spre lumea de aici, decât spre lumea spirituală. Toate aceste aspecte nefavorabile, dar reale, își pun amprenta asupra evoluției moral-spirituale a societății în care trăim. În fața unor astfel de situații, absolvenții, viitorii mărturisitori și propovăduitori ai cuvântului lui Dumnezeu în lume, sunt chemați să dea dovadă de curaj sfânt, în lucrarea de apostolat ce le va fi încredințată.

Au fost rostite cuvântări de către reprezentanți ai absolvenților, atât de la secția Teologie Pastorală, cât și de la secția Teologie Asistență socială, dar și din partea studenților din anul al treilea.

A urmat, apoi, momentul predării „cheii succesului” de către absolvenți studenților din anul al treilea. Manifestarea s-a încheiat prin cuvântul de mulțumire și felicitare al Părintelui Prof. Univ. Dr. Dumitru Megheșan, decanul facultății, adresat absolvenților și tuturor celor prezenți.

Comentarii Facebook


Știri recente