Curs de contabilitate și administrație parohială în Episcopia Caransebeșului

Luni, 1 iulie, a debutat în Episcopia Caransebeșului cursul de contabilitate primară și administrație parohială dedicat preoților din protopopiatele eparhiei. Acesta se desfășoară în trei serii de cursanți, pe durata a patru săptămîni, în sala de festivități „Episcop Elie Miron Cristea” a Episcopiei Caransebeșului, după cum ne-a precizat Diac. Nicolae Codrea.

Referindu-se la acest curs, pr. cons. Dorel Moțoc, coordonator proiecte în cadrul Federației Filantropia, prezent la Caransebeș, a precizat: „Proiectul FORTE nu se limitează doar la cele nouă eparhii din cuprinsul cărora se desfășoară. Până acum, prin Centrul pentru formare continuă Dumitru Stăniloaie am reușit să ne adresăm și să punem la dispoziția și altor eparhii foarte multe dintre cursurile noastre. Ne-am bucurat în mod deosebit pentru că aici în Episcopia Caransebeșului am găsit sprijin și deschidere pentru ca nu doar cursurile legate de serviciile social-filantropice, sau cele legate de competențele sociale și civice să se desfășoare, ci și iată, un curs care se întinde pe durata mai multor săptămâni și care cuprinde un foarte mare număr de preoți, cursul de contabilitate, unde aceștia își verifică, consolidează și își unifică într-un fel cunoștințele despre lucrul cu instrumentele financiar-contabile la nivelul de contabilitate primară, curs folositor pentru contabilitatea parohială, De asemenea, în cadrul acestui curs vor exista și foarte multe exerciții practice și bineînțeles, va exista și o latura care se leagă de ceea ce noi numim administrație parohială”.

„Este cunoscut faptul că activitatea unui preot în parohie cuprinde elemente multiple și având în vedere că formarea lui în școală se bazează în special pe aspecte liturgice și pastorale, am considerat o necesitate ca în această perioadă să îi chemăm pe preoții parohi, care sunt în primii ani de pastorație și administrație parohială, aici la Centrul eparhial pentru a beneficia de îndrumare și consiliere prin participarea la cursurile de contabilitate și administrație parohială. Administrația parohială nu este foarte simplă pentru că preotul trebuie să fie transparent în ceea ce privește gestiunea parohiei, respectând totodată legislația în vigoare. Tinerețea și lipsa de experiență a unora dintre slujitorii altarelor din eparhia noastră a reprezentat un imperativ pentru noi și ne-a determinat să organizăm, cu ajutorul Federației Filantropia, aceste cursuri”, a arătat pr. Călin Ianchiș, inspector eparhial.

Cursul de contabil este acreditat de Agenția Națională pentru Calificări, este organizat în cadrul proiectului FORTE, prin Federația Filantropia a Patriarhiei Române și reunește 84 de preoți din eparhiile Caransebeșului, Oradiei și Slatinei și Romanaților. Proiectul FORTE urmărește dezvoltarea capacității organizaționale a structurilor active în domeniul parteneriatului social din cadrul Administrației Patriarhale și a nouă eparhii din cuprinsul Bisericii Ortodoxe Române, pentru a deveni parteneri mai puternici pentru incluziunea socială la nivel național.

Comentarii Facebook


Știri recente

PS Ignatie: De ce trăim stări de anxietate?

Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, a oficiat duminică Sfânta Liturghie la Catedrala Mitropolitană din Sibiu. La predică, ierarhul explicat pasajul evanghelic Despre grijile vieții, accentuând modul simplu în care omul ar trebui se raporteze la…