Cum sărbătoresc românii Sfintele Paști

După ce, în Săptămâna Pătimirilor, creștinii și-au primenit casele și gospodăriile, s-au spovedit și s-au împărtășit, în noaptea de Înviere, cu mic, cu mare merg la biserică pentru a lua Sfânta Lumină. Sărbătoarea este marcată diferit de la o zonă la alta, însă în centrul praznicului, românul așează întotdeauna participarea la slujbe.

În noaptea Învierii Domnului, sibienii sunt așteptați în număr mare la Catedrala mitropolitană pentru a primi Sfânta Lumină, adusă de la Ierusalim.

„Înainte de începerea slujbei credincioșii se strâng în curtea catedralei și în stradă încât tot spațiul acesta este cuprins de o mare mulțime. Ceea ce simțim noi ca slujitori este tocmai această revărsare de har, o milă pe care o avem din partea lui Dumnezeu, deși suntem nevrednici, pentru că stau credincioșii alături de noi și majoritatea covârșitoare a lor nu vin din curiozitate, ci vin din bucuria și farmecul momentului extraordinar care se va continua în cadrul Sfintei Liturghii”, a precizat ÎPS Părinte Laurențiu, Mitropolitul Ardealului.

Constănțenii vor primi Lumina Pascală, la malul Mării Negre, de la Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.

„Lumina va fi împărțită credincioșilor care vor veni ca întotdeauna cu multă emoție. Sigur, cântările și rugăciunile și explozia de bucurie din noaptea aceasta va copleși pe toți credincioșii de aici și din toată țara”, a spus ÎPS Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.

În Arhiepiscopia Dunării de Jos, sărbătoarea Învierii Domnului este în fiecare an prilej de filantropie.

„În entuziasmul bucuriei primirii luminii pascale preoții, pe pașii apostolici, cu multă bucurie se îndreaptă spre parohii unde îi așteaptă credincioșii să se împărtășească din aceiași lumină. Începe serviciul Sfintei Învieri pe strada Domnească, unde în fața unei imense mulțimi de credincioși avem sentimentul a ne găsi într-o catedrală cosmică, iar creștinii purtând luminile sunt asemenea unor icoane văzute ale Învierii. Sfânta Liturghie are loc în Catedrala Arhiepiscopală în cadrul căreia mulți creștini primesc preacuratele și de viață făcătoarele taine ale Mântuitorului”, a spus ÎPS Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos

Numeroși credincioși vor participa la Slujba Învierii Domnului la Catedrala episcopală din Caransebeș.

„Din punct de vedere spiritual credincioșii noștri cred că se pregătesc intens în această perioadă din cursul anului bisericesc pentru a-L întâmpina pe Mântuitorul Hristos cel Înviat”, a spus PS Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului.

Poate printre cele mai frumoase tradiții legate de Sfintele Paști sunt cele din ținutul Maramureșului.

„Se fac ultimele pregătiri. Și-au curățat ograda, grădina, și-au pregătit casa. După ce s-au pregătit duhovnicește își pregătesc și cele materiale pentru Sfintele Paști”, a spus PS Părinte Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului.

Sfânta Lumină de la Ierusalim va binecuvânta ținutul Mehedințiului de la un capăt la altul, începând de la mănăstirea Gura Motrului până la mănăstirea Mraconia. La Turnu Severin, mii de credincioși vor participa la Slujba Învierii la bisericile de enorie din municipiu, dar și la Catedrala Episcopală.

„Am avut bucuria aici, în cetatea Drobetei, de câțiva ani, să primim Sfânta Lumină adusă de la Ierusalim cu binecuvântarea și grija Preafericitului Daniel, Patriarhul României”, a spus PS Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei.

Cum vor întâmpina românii din țară sărbătoarea Învierii Domnului, veți putea afla pe larg în jurnalul TRINITAS TV de mâine. Veți urmări materiale atât de la Catedrala patriarhală, unde slujba de Înviere va fi oficiată de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, cât și de la celelalte catedrale chiriarhale din țară. Jurnalul va fi difuzat la orele 18:30 și 22:00. Știrile vor putea fi vizualizate și pe trinitastv.ro.

Comentarii Facebook


Știri recente