Cum au ajuns moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva la Iași ?

Moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva ocrotesc Moldova din secolul al XVII-lea. Cinstitele odoare au fost aduse la Iași de domnitorul Vasile Lupu în anul 1641, fiind așezate în ctitoria sa, Biserica „Sfinții Trei Ierarhi”. Moaștele au fost un dar al Patriarhiei Ecumenice de la Constantinopol pentru domnitorul Moldovei.

În anul 1889, moaștele Cuvioasei Parascheva au fost mutate în Catedrala Mitropolitană din Iași.

În anul 1944, moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva au fost aduse și în Capitală. Evenimentul a fost reflectat pe larg în revista „Glasul Bisericii”, în numărul pe lunile noiembrie/decembrie din acel an.

În decurs de mai bine de trei veacuri și jumătate, de când moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva se află la Iași, racla nu a părăsit Capitala Moldovei decât de două ori: în anul 1944, când a fost dusă la Mănăstirea Samurcășești și în Capitală și, în vara anului 1947, când a avut loc poate cea mai mare procesiune religioasă de pe pământul Moldovei: prin localitățile județului Iași, iar apoi în Vaslui, Roman, Bacău, Neamț și Baia.

Comentarii Facebook


Știri recente

Muzeu băcăuan dedică o expoziție Mănăstirii Bogdana de pe Valea Trotușului, unde a fost stareț Sf. Teodosie de la Brazi

Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” Bacău, în parteneriat cu Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, a inaugurat joi expoziția foto-documentară „Istorie, Sfințenie și Moștenire: Mănăstirea Bogdana”. Au fost expuse fotografii, manuscrise, documente, obiecte liturgice și de cult și icoane, precum și…