Cum a reacționat Biserica Ortodoxă Finlandeză la războiul din Ucraina

Imediat după ce Ucraina a fost atacată de Rusia, asociațiile preoților și cantăretilor Bisericii Ortodoxe Finlandeze, organizația de tineret a Bisericii și organizațiile laice au făcut apel în comun la poporul credincios să acorde asistență financiară refugiaților ucraineni prin Filantropia, organizația de ajutorare internațională a Bisericii Ortodoxe Finlandeze.

În același timp, organizațiile au făcut apel la celelalte eparhii ale Patriarhiei Ecumenice a Constantinopolului să-i ajute pe refugiații ucraineni, a transmis pentru Basilica.ro părintele Bogdan Grosu, preot român care slujește în parohia Saimaa din regiunea lacurilor finlandeze.

Două zile mai târziu, sinodul Episcopilor Bisericii Ortodoxe a Finlandei, condus de Înaltpreasfințitul Părinte Leon, Arhiepiscop de Helsinki și al întregii Finlande, a emis o declarație prin care condamna ferm acțiunea militară a Federației Ruse în Ucraina.

Episcopii finlandezi au subliniat în unanimitate că nu există nicio justificare pentru războiul din Ucraina și au încurajat oamenii să doneze pentru strângerea de fonduri prin organizatia de caritate Filantropia. În același timp, au reamintit că enoriașii de origine rusă nu trebuie învinuiți pentru război și au făcut apel la poporul binecredincios să se alăture rugăciunii pentru pace.

În a patra zi a invaziei ruse, organizația Filantropia din Finlanda a trimis primul lot de ajutor prin intermediul Eleos Polska, o organizație de ajutorare a Bisericii Ortodoxe Poloneze. Peste 15.000 de euro au fost donați încă din prima săptămână a campaniei pentru strângerea de fonduri.

O parte dintre refugiații din Ucraina au ajuns în Finlanda. La data de 2 martie, Biserica Ortodoxă Finlandeză a anunțat că administratia centrală a Bisericii a început deja pregătirea pentru oferiea asistenței financiare refugiaților. Primele decizii privind alocarea fondurilor bugetare ale Bisericii Ortodoxe Finlandeze pentru această lucrare vor fi luate în data de 15 martie 2022.

„Sprijinul poporului binecredincios pentru Ucraina este puternic. Oamenii au căutat cu entuziasm atât modalități concrete de a ajuta, cât și modalități de a-și exprima compasiunea față de poporul ucrainean”, a relatat părintele Bogdan Grosu.

Ca semn al acestei solidarități, catedrala arhiepiscopală din Helsinki, închinată Adormirii Maicii Domnului, a fost iluminată pentru trei zile (5–7 martie) în culorile steagului ucrainean.

Catedrala Adormirii Maicii Domnului din Helsinki, iluminată în culorile steagului ucrainean. Foto: Kari Pekonen

Duminică, 6 martie, parohia ortodoxă din Helsinki a organizat o procesiune în fața Ambasadei Ucrainei. Arhiepiscopul Leon s-a întâlnit cu ambasadoarea Ucrainei, Olga Dibrova, care le-a mulțumit ortodocșilor finlandezi pentru ajutorul lor „pe care nici măcar nu a avut timp să-l ceară”.

Ambasadoarea Ucrainei la Helsinki a spus că războiul a învățat-o că „binele învinge întotdeauna”.

Aproximativ 300 de persoane au participat la slujba de rugăciune pentru pace în fața ambasadei.

Luni, 7 martie, la unsprezece zile de la invazia rusă în Ucraina, 1,5 milioane de oameni s-au refugiat în alte țări din Europa. Aceasta este cea mai gravă criză a refugiaților din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial. Din cei 41 de milioane de locuitori ai Ucrainei, 67% sunt ortodocși.

Biserica Ortodoxă Finlandeză este o Biserică Autonomă sub omoforul Patriarhului Ecumenic al Constantinopolului. Anul viitor, Finlanda va sărbători centenarul oferirii Tomosului de autonomie de către Constantinopol în 1923.

Biserica Ortodoxă Finlandeză este organizată în trei eparhii. Ea include două mănăstiri (Mănăstirea Valamo și Mănăstirea Lintula) și numără aproximativ 59.000 de membri. Biserica Finlandeză are legături extinse și pe termen lung cu alte Biserici Ortodoxe, atât la nivel organizatoric, cât și personal.

Foto credit: Antti Kruus

Urmăriți-ne pe Instagram: @basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente

Moaștele Sf. Dimitrie cel Nou la Catedrala Mitropolitană din București: PS Paisie Sinaitul explică ce munți mută credința

„Expresia mută munții atribuită credinței nu trebuie neapărat înțeleasă în sensul strict al cuvântului”, a spus Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul duminică, la Catedrala Mitropolitană „Sf. Spiridon” – Nou din București. Liturghia în acest sfânt lăcaș…