Cultură și Spiritualitate Românească, la Putna

În perioada 10-12 mai 2013, la Mănăstirea Putna din județul Suceava s-a derulat Concursul Național Interdisciplinar de Literatură Română și Religie „Cultură și Spiritualitate Românească”, informează Ziarul Lumina, Ediția de Moldova.

Concursul, la care s-au înscris aproape 100 de elevi ai claselor V-VIII din toată țara, a fost prezidat de Înalt Preasfințitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților. În cuvântul adresat în deschiderea întâlnirii, IPS Pimen a subliniat implicarea Bisericii în viața culturală a țării. În același timp, Arhipăstorul Eparhiei Sucevei și Rădăuților a menționat că Mănăstirea Putna a fost leagănul culturii românești. În această așezare monahală s-a înființat prima școală elementară, sub episcopul Iacob Putneanul. IPS Pimen a vorbit apoi de rolul pe care l-au avut ierarhii Bisericii noastre în dezvoltarea culturii, a limbii române, precum și a dragostei față de neam. Ierarhul a elogiat contribuția Mănăstirii Putna și i-a încurajat pe elevi înaintea susținerii tezei.

Concursul Național Interdisciplinar de Literatură Română și Religie „Cultură și Spiritualitate Românească” valorifică personalitatea culturală deschisă, flexibilă a elevului capabil de performanță din învățământul preuniversitar. „Obiectivul fundamental este centrat pe promovarea interdisciplinarității, prin identificarea arhetipului literaturii de inspirație sacră și valorificând cunoștințele elevilor despre valorile spirituale românești, cu scopul cultivării respectului față de acestea și pentru conștientizarea specificului național și a conexiunilor cu valorile universale. Concursul are ca temă „Lumea între sacru și profan” și s-a desfășurat pe două niveluri: nivelul claselor V-VI și nivelul claselor VII-VIII. Evaluarea vizează atât scrierea despre textul literar/nonliterar, cât și despre mesajul imaginii plastice, reflectând relația dintre conceptul de sacralitate și reprezentarea iconografică, la nivelul componentei estetice și de simbolizare. Considerăm că această manifestare interdisciplinară română-religie a sporit interesul elevilor pentru studiul celor două discipline. Astfel, elevii își vor aprofunda dragostea față de limbă, de neam și de valorile culturale românești”, a spus pr. prof. Gheorghe Hostiuc, inspector al Sectorului Învățământ religios din cadrul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

Comentarii Facebook


Știri recente