Culele oltenești din județul Dolj au fost redate circuitului turistic: Când și unde pot fi vizitate

TVR Craiova și TVR 3 au transmis în direct vineri, inclusiv pe Facebook și Youtube, evenimentul de inaugurare a Culelor Cernătești și Izvoranu – Geblescu, monumente istorice de interes național reabilitate cu fonduri europene de Consiliul Județean Dolj. Acestea pot fi vizitate începând de sâmbătă.

„Au fost două proiecte care au avut o valoare de un milion de euro. Culele au fost predate Muzeului Olteniei, dotate cu expoziție și cu tot ce înseamnă facilități multimedia, cu personal, pentru a fi integrare într-un circuit turistic și vizitate”, a declarat Cosmin Vasile, președintele Consiliului Județean Dolj, pentru TVR Craiova.

„Sunt două obiective importante pentru noi și pentru localitățile de acolo. În județul Dolj erau ultimele (rămase) în picioare.”

Cula Izvoranu – Geblescu poate fi vizitată la Brabova, jud. Dolj. Sursa foto: TVR Craiova

Cula Cernăteștilor, situată la aproximativ 30 de kilometri distanță de Craiova, ar putea fi cel mai vechi monument de acest tip din Oltenia. Cula Izvoranu – Geblescu se găsește la Brabova.

Consiliul Județean Dolj va reabilita și Conacul Săulescu din Cernătești, și tot în zonă va construi un Muzeu al Băniei Rurale.

Se estimează că toate investițiile vor avea importante efecte de dezvoltare economică în zonă.

Se dorește includerea celor două cule în patrimoniul UNESCO, alături de alte cule din Oltenia.

Culele boierești erau construite ca niște mici cetăți. Rolul lor era de a apăra familiile înstărite ale boierilor de tâlharii turci care treceau Dunărea pentru expediții de jaf în Țara Românească. De altfel, numele de culă vine din turcă și înseamnă „turn”.

Sursa foto: TVR Craiova (deschidere articol – Cula Cernătescu)

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente