Crucea de pe Caraiman a fost restaurată de Ministerul Apărării și va fi resfințită de Sfântul Andrei

Ministerul Apărării Naționale a restaurat Crucea de pe Caraiman și organizează luni, de Sfântul Andrei, ocrotitorul României, ceremonialul militar și religios de resfințire a acesteia. Slujba va fi oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei.

Din delegația Patriarhiei Române va face parte și Părintele Arhimandrit David Petrovici, Starețul Mănăstirii Caraiman.

La ceremonial vor participa militari din toate unitățile de vânători de munte ale Armatei României, care vor purta steagurile de identificare ale acestora.

Evenimentul va începe la ora 12:00 și va fi transmis în direct pe pagina de Facebook a Ministerului Apărării Naționale.

Ceremonia este organizată cu ocazia finalizării, cu opt luni înainte de termenul prevăzut, a lucrărilor de restaurare.

Lucrările de reabilitare

Monumentul a fost reabilitat de minister cu fonduri europene în perioada 2016-2018, după ce acesta a fost trecut de la Municipalitatea Bușteni la Ministerul Apărării Naționale. Lucrările au durat în total 11 luni și s-au desfășurat în ultimele trei veri.

Foto credit: MApN

Structura metalică a fost acoperită cu un strat anticoroziv, au fost montate lămpile electrice și instalațiile interioare de iluminat și a fost realizată instalația de ventilație în subsol.

În seara zilei de 14 septembrie 2020, de sărbătoarea Sfintei Cruci, luminile au fost aprinse pentru prima dată pe Cruce după începerea lucrărilor de restaurare.

La interior au fost amenajate săli de expoziții. La etaj, prin imagini, este rememorată construcția monumentului, iar la parter este amenajată o expoziție dedicată Primului Război Mondial, eroilor neamului și bătăliilor de pe Valea Prahovei.

Istoria monumentului

„Crucea comemorativă a eroilor români din Primul Război Mondial” este cea mai înaltă cruce din lume amplasată pe un vârf montan. Construcția ei a fost iniţiată de Regele Ferdinand I şi Regina Maria ca omagiu adus eroilor care şi-au jertfit viaţa în Războiul de Reîntregire.

Mobilizând un număr mare de tineri, Societatea Cultul Eroilor a avut o contribuţie importantă la lucrările desfășurate între anii 1926 și 1928. O parte dintre traversele metalice şi materialele de construcţie au fost transportate de carele cu boi ale localnicilor.

Crucea de pe Caraiman are înălţimea totală de 39,3 metri (din care 8,35 metri are soclul) şi o deschidere a braţelor orizontale de circa 15 metri.

Vârful pe care se găsește monumentul are altitudinea de 2.291 m. Nu este cel mai înalt din Masivul Caraiman, Munții Bucegi, dar este cel care asigura cea mai mare vizibilitate din împrejurimi, chiar și în condiții meteo nefavorabile.

În 2018, Preafericitul Părinte Daniel a sfinţit piatra de temelie pentru un nou lăcaș de cult, situat pe Platoul Bucegi și închinat Eroilor Neamului.

Foto credit: Reabilitare-crucea-caraiman.ro

Comentarii Facebook


Știri recente