„Cronicar prin istorie” la Radio Trinitas: Românii au marcat prin rugăciune momentele istorice cruciale

Radio Trinitas a difuzat luni prima ediție a noii rubrici „Cronicar prin Istorie”, realizată de istoricul Dorin Stănescu în cadrul emisiunii-matinal „Viața cetății”.

Rubrica, realizată în contextul Anului omagial 2022, vizează prezentarea rugăciunii ca element fundamental al culturii și identității naționale românești.

Pe baza documentelor din arhive și din presa românească a perioadei 1880-1947, istoricul Dorin Stănescu va prezenta trei teme principale:

  • Legătura dintre rugăciune și momentele importante ale istoriei naționale. Românii și conducătorii lor înălțau întotdeauna rugăciuni de cerere – înaintea bătăliilor, dar și de mulțumire – după trecerea momentelor cruciale. Această tradiție s-a manifestat spontan după decenii de propagandă ateist-comunistă, prin rugăciunile rostite în zilele Revoluției din 1989.
  • Episoade și personalități din istoria Bisericii Ortodoxe Române așa cum au fost reflectate în presa vremii.
  • Momente aniversare și comemorative ale istoriei naționale: 145 de ani de la obținerea Independenței de Stat, 100 de ani de la Încoronarea de la Alba Iulia a suveranilor României Mari, 210 ani de la răpirea Basarabiei și altele asemenea.

Rubrica se difuzează lunea și marțea de la ora 07:50, în cadrul emisiuni Viața cetății. Aceasta oferă informații din actualitatea social-culturală și din cea religioasă și are mai multe rubrici, printre care și cele dedicate sfaturilor duhovnicești și Evangheliei zilei.

Anul 2022 a fost proclamat Anul omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului și Anul comemorativ al Sfinților isihaști Simeon Noul Teolog, Grigorie Palama și Paisie de la Neamț în Patriarhia Română.

Foto credit: Fototeca Ortodoxiei / Solemnitate neidentificată din 15 august 1929

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente