Cronica mitropoliților Țării Românești, prezentată de PS Paisie Sinaitul la Târgul de carte Gaudeamus

Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul și-a lansat miercuri primul volum din „Cronica Mitropoliților Țării Românești”. Evenimentul a avut loc la Romexpo, în cadrul Târgului de Carte Gaudeamus.

Lucrarea prezintă istoria mitropoliților Țării Românești, începând cu secolul al 14-lea și însumează un număr de 62 de biografii, însoțite de ilustrații reprezentative fiecărui ierarh.

Structurat în opt capitole, volumul își propune să ajute cititorii să redescopere rolul esențial pe care mitropoliții Țării Românești l-au avut în „păstrarea și transmiterea credinței și identității poporului român”, a menționat Episcopul vicar patriarhal.

„Am optat pentru o abordare accesibilă, sintetică și interdisciplinară, stabilind punți de legătură între trecut și prezent, între istorie și cultură, între Biserică și societate, făcând mereu conexiuni și trimiteri la contextul istoric mai larg (bizantin, balcanic, european), explicând curente și evenimente bisericești, politice ori sociale și conturând portrete ale unor personalități naționale sau internaționale”.

Importanța culturală a volumului

„Este cunoscut faptul că, pentru cunoașterea istoriei unui popor, a personalităților și evenimentelor care i-au marcat evoluția, cele mai evocatoare documente sunt cele vizuale, sau măcar cele însoțite de imagini sau reprezentări grafice”.

„Sunt conștient că lucrarea de față, ca orice lucrare enciclopedică, are limitele sale, este perfectibilă, deși efortul și strădania mea au fost depline”, a adăugat la final Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul.

Din punct de vedere documentar, volumul conține un număr de 360 de imagini și peste 500 de note bibliografice din documente de arhivă, lucrări de referință, articole și studii de specialitate.

„Cronica Mitropoliților Țării Românești” – o necesitate documentară și misionară 

În prefața lucrării, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel vorbește despre importanța acestei monografii, pe care o descrie drept „o necesitate din punct de vedere documentar și misionar, precum și un omagiu adus vredniciei și înțelepciuni Mitropoliților Ungrovlahiei, care, împreună cu alți ierarhi, cu clerul și poporul din Țările Române, au trăit mult în timp și au transmis Evanghelia și iubirea lui Hristos”.

De asemenea, tot la Târgul Gaudeamus, Editura Basilica va prezenta joi alte două volume din colecția „Cultura Bizantină”, intitulate „Împăratul șovăitor. O biografie a lui Ioan Cantacuzino, împărat bizantin și monah (cca. 1295-1383)” de Donald M. Nicol și „Civilizația bizantină”, de Steven Runciman.

Foto credit: Negescu Gabriel / ASTO

Comentarii Facebook


Știri recente