Creştinul care priveşte cu nădejde spre Domnul trebuie să cinstească în acelaşi timp pe mama Acestuia – PS Varlaam

„Fiecare creştin care priveşte cu nădejde spre Domnul, Cel Care conduce corabia Bisericii pe marea cea învolburată a acestei lumi, care ascultă cuvântul Lui şi îl împlineşte trebuie să cinstească în acelaşi timp pe mama Acestuia al cărei pântece este fericit că L-a purtat şi al cărei piept este, de asemenea, fericit pentru că L-a hrănit cu lapte şi L-a îngrijit cu iubirea şi grija unei mame sfinte”, a afirmat marţi Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul.

Episcopul vicar patriarhal a slujit în ziua Naşterii Maicii Domnului la altarul de vară al Catedralei Patriarhale.

Părintele Episcop a vorbit în predica sa despre Maica Domnului pomenită astăzi, despre care a spus că este „rodul rugăciunilor, al răbdării Sfinţiilor ei Părinţi Ioachim şi Ana”.

Credincioşii care au participat astăzi la slujbă. Foto credit: Basilica.ro / Raluca Ene

Ierarhul a explicat de ce Biserica a rânduit ca naşterea Preasfintei Născătoarei de Dumnezeu să fie cinstită în ziua de 8 a lunii septembrie.

„Pentru că în simbolismul Sfintelor Scripturi şi în învăţătura duhovnicească a părinţilor Bisericii cifra 8 simbolizează eternitatea, veşnicia lui Dumnezeu; Dumnezeu cel veşnic făcându-Se Om, întrupându-Se din Sfânta Fecioară Maria şi de la Duhul Sfânt, ne-a dăruit nouă viaţa veşnică”.

„Şi atunci părinţii Bisericii au considerat că cea mai potrivită zi de serbare a Praznicului Maicii Domnului este ziua a 8-a a primei luni a Anului Bisericesc”.

Pentru că ea simbolizează, potrivit Episcopului Varlaam Ploieşteanul, „începutul redobândirii veşniciei de către omul creat după chipul lui Dumnezeu cel veşnic viu, chip care a fost întunecat prin păcatul neascultării, iar veşnicia a fost pierdută prin moartea ca pedeapsă a păcatului întâilor oameni”.

Vedere către Catedrala Naţională. Foto credit: Basilica.ro / Raluca Ene

În iconografia creştină, Maica Domnului apare foarte rar neînsoţită de Fiul ei, a mai subliniat ierarhul.

„Maica Domnului şi Fiul ei, Cel Care venind în lume, murind şi înviind pentru noi ne-a dăruit viaţă veşnică, sunt permanent nedespărţiţi. Sunt o raritate, o excepţie în iconografia creştină imaginile în care Maica Domnului apare singură. Întotdeauna apare cu Fiul ei pe Care Îl ţine în dreptul inimii sale, arătând iubirea sa de mamă nu doar pentru Fiul ei, ci pentru întreaga Biserică”.

Cei peste două milioane de români care îşi serbează marţi onomastica au fost felicitaţi de Părintele Episcop.

„Numele Maicii Domnului este cel mai popular nume în ţara noastră şi în lumea creştină. De aceea, Biserica doreşte astăzi la acest praznic luminat tuturor celor care poartă numele Maicii Domnului putere, ajutor şi inspiraţie de la Dumnezeu ca să imite în viaţa lor virtuţile, ascultarea, credinţa, răbdarea şi bucuria Maicii Domnului”.

„Iar bucuria care a marcat lumea întreagă în momentul naşterii Maicii Domnului să umple inimile noastre de nădejdea şi bucuria pe care ea o revarsă în viaţa tuturor celor care Îl iubesc pe Fiul ei, îi ascultă cuvântul şi îl împlinesc în viaţa lor”, a spus Preasfinţia Sa.

Mai multe imagini în Galeria Foto.

Foto credit: Basilica.ro / Raluca Ene


Urmărește-ne și pe Twitter: @AgentiaBasilica și @BasilicaPhotos!

Vă mulțumim că citiți Basilica.ro.

Comentarii Facebook


Știri recente