Creştinii sunt cei mai persecutaţi. Fie le sunt îngrădite drepturile, fie sunt chiar ucişi, atrage atenția Episcopul Ignatie

Persecuția creștinilor la nivel mondial și lipsa de reacție a opiniei publice pe acest subiect au fost două aspecte pe care Episcopul Hușilor le-a abordat în predica adresată duminică în Parohia Stroieşti.

„S-a constatat că creştinii sunt cei mai persecutaţi în această lume. Statisticile oficiale spun că în anul 2018-2019 au fost persecutaţi peste 260 de milioane de creştini, în peste 50 de ţări din lumea întreagă. Fie le sunt îngrădite drepturile de manifestare a credinţei, fie sunt chiar ucişi”, a spus ierarhul în contextul Zilei Naționale pentru comemorarea martirilor Brâncoveni și de conștientizare a violențelor împotriva creștinilor.

Episcopul Ignatie a amintit că în Coreea de Nord se petrec cele mai mari abuzuri asupra creştinilor „unde, dacă ai o Biblie creştină sau îţi faci cruce, eşti pasibil de moarte”.

Preasfinţia Sa a vorbit şi despre persecuţiile din alte state în care creştinii suferă, iar bisericile le sunt distruse şi a semnalat că acele evenimente nu fac obiectul mass mediei.

„La nivel european nu prea vedem circulând ştirile despre persecuţiile la adresa creştinilor”, a precizat Episcopul Ignatie.

Episcopul Huşilor a reamintit că masacrul din Franţa, din redacția revistei Charlie Hebdo, a ţinut prima pagină a ziarelor, însă decapitarea unor creştini egipteni nu a stârnit interes în presă.

„Nu s-a dat nicio ştire şi nu s-a manifestat niciun fel de solidaritate”.

Preasfinţia Sa a taxat şi lipsa de reacţie a opiniei publice internaţionale faţă de transformarea Catedralei Sf. Sofia în moschee.

„Această Catedrală, timp de 500 de ani de la zidirea ei, a fost biserică creştină. În 1934 Ataturk o transformă în muzeu. Timp de 84 de ani a fost muzeu, un bun al întregii lumi, patrimoniu UNESCO”.

Anul acesta a fost a fost sărbătorită pentru prima oară „Ziua națională pentru comemorarea martirilor Brâncoveni și de conștientizare a violențelor împotriva creștinilor”. Legea  a fost promulgată de Președintele României în data de 16 iulie 2020.

Ierarhul a amintit de jertfa Brâncovenilor despre care a spus că „rămân model de martiri”.

„Au fost supuşi la chinuri şi li s-a cerut să se lepede de Hristos (…). Copilul cel mai mic, Mateiaş, a vrut să cedeze. Avea 12 ani. Sfântul Voievod Constantin îi spune: «de ar fi să mori de o mie de ori, tu să nu te lepezi de Hristos». În urma acestui îndemn al tatălui său, el spune: «vreau să mor creştin».Şi-au dat viaţa în numele lui Hristos”.

Citeşte şi: Cât de persecutați sunt creștinii astăzi în lume: 8 persoane ucise zilnic pentru credința lor

Foto credit: Arhivă Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente