Creștinii ortodocși din America participă la Marșul pentru viață 2021 de la Washington

Clericii și credincioșii ortodocși din America se vor uni ca și în anii trecuți, pentru a participa împreună la Marșul pentru viață 2021 din Washington, DC. Organizația pro-viață Orthodox Christians for Life și Orthodox Christian Network, agenția de presă a Adunării Episcopilor Ortodocși Canonici din SUA, au creat deja evenimentul de Facebook care anunță prezența lor la marș.

În ultimii ani, ierarhii ortodocși au fost invitați în mod repetat să se implice în cele mai importante momente ale Marșului pentru viață de la Washington, DC.

În 2018, la invitația organizatorilor marșului, Mitropolitul Tihon al Bisericii Ortodoxă din America (OCA) a fost delegat de Adunarea Episcopilor Ortodocși Canonici (ACOB-US) să rostească pe scena evenimentului rugăciunea de deschidere.

În 20 ianuarie 2020, cu câteva zile înainte de marș, Biserica Ortodoxă din America a stabilit Duminica Sanctității Vieții, care a fost marcată în toate parohiile prin ectenii și rugăciuni speciale.

Mitropolitul Tihon la Marșul pentru viață 2020 de la Washington, DC. Foto credit: OCA.org

Tot la marșul din acest an, organizat în ianuarie la Washington, DC, Mitropolitul Tihon a oficiat o slujbă specială pentru victimele avortului și a ținut o scurtă cuvântare, spunând:

„Prin prezența noastră aici le arătăm conducătorilor noștri că Biserica Ortodoxă stă ferm, ca și  strămoșii noștri de-a lungul veacurilor, de partea vieții. Așa cum am spus în această dimineață, după Sfânta Liturghie, afirmăm viața cu Apărătorul Vieții, Domnul nostru Iisus Hristos. Afirmăm ferm viața din momentul concepției și până la sfârșitul vieții și îndemnăm poporul să proclame același adevăr. Arătăm poporului că nu putem permite nicio scuză pentru avort. În același timp, afirmăm dragostea și iertarea pe care Hristos ni le oferă tuturor și deschidem brațele cu dragoste și compasiune pentru cei care au fost părtași la păcatul avortului.”

Participant la Marșul pentru viață 2020 de la Washington, DC ține o icoană cu Plângerea Rașelei. Foto credit: OCA.org

Marșul pentru viață, o mișcare pentru drepturile omului

Prima ediție a Marșului pentru viață de la Washington, DC a avut loc în 1973, imediat după legalizarea avortului la cerere pe tot teritoriul SUA.

Pentru că decizia respectivă, dată de Curtea Supremă SUA, a avut loc în 22 ianuarie, evenimentul se desfășoară anual în preajma acestei date. Susținătorii vieții din toată America înfruntă gerul pentru a veni în Capitală și a le cere legiuitorilor să protejeze dreptul la viață al copiii nenăscuți începând de la concepție.

Prima ediție a Marșului pentru viață de la Washington a avut loc în 1973, anul legalizării avortului în SUA. Foto credit: Instagram / March for Life

În 2021, cea de a 48-a ediție a Marșului pentru Viață de la Washington, DC va avea tema: „Together strong: Life unites” („Mai puternici împreună. Viața ne unește”). În ultimii ani, sunt organizate marșuri simultane și în alte orașe americane.

Mesaje de la Marșul pentru viață de la Washington, DC din 2020. Foto credit: Facebook / March for Life

De-a lungul timpului, Marșul pentru viață a devenit o mișcare globală, din Argentina și Peru, unde scoate din casă milioane de participanți, și până în Japonia. În România, Marșul pentru viață a fost organizat prima dată la Timișoara, în 2008.

Începând din 2013, Marșul pentru viață România și Republica Moldova se desfășoară simultan în sute de localități, în jurul datei de 25 martie, de sărbătoarea Bunei Vestiri.

Marșul pentru viață de la București 2017. Foto: Dinu Savopol

Evenimentul românesc încununează Luna pentru Viață, marcată în perioada 1-31 martie prin activități culturale și de conștientizare pro-viață: proiecții de filme, ateliere tematice, sesiuni de dezbatere și, la București, un Cros pentru viață care strânge fonduri pentru femeile în criză de sarcină.

Începând din 2014, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a acordat în fiecare an binecuvântare pentru participarea creștinilor ortodocși la acest eveniment de la noi din țară și a sprijinit transmiterea mesajului Marșului pentru viață pe toate canalele de comunicare ale Patriarhiei Române.

Foto: OCA.org (deschidere articol)

Comentarii Facebook


Știri recente