Credincioșii parohiei timișorene Fratelia și-au serbat ocrotitorii

Parohia Timișoara-Fratelia, din cadrul Protopopiatului Timișoara I, și-a serbat la 29 iunie ocrotitorii, pe Sfinții Apostoli Petru și Pavel. Bucuria praznicului a fost încununată de prezența în mijlocul credincioșilor din cartierul timișorean Fratelia a Preasfințitului Paisie Lugojanul, Episcop- vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei. Cu această ocazie, Ierarhul a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi și în prezența a numeroși enoriași, după cum ne-a transmis George Giurgiu.

În cuvântul de învățătură adresat celor prezenți, Preasfinția Sa a prezentat câteva dintre virtuțile pe care cei doi mari apostoli ai lui Hristos, Petru și Pavel, le-au dobândit și cultivat în timpul vieții, devenind astfel, ” vase ale ale Duhului Sfânt” și ” învățători ai lumii „.

După slujbă, au fost sfințite prinoasele aduse de credincioși în cinstea Sfinților Apostoli și a fost oficiată îndătinata procesiune în jurul sfântului lăcaș. În final, pr. paroh Ioan Drăgănescu a mulțumit Înalt Preasfințitului Părinte Nicolae, Mitropolitul Banatului, pentru purtarea de grijă și dragostea părintească arătate față de credincioșii Parohiei Fratelia, iar Preasfințitului Părinte Paisie pentru binecuvântarea și bucuria slujirii împreună a Dumnezeieștii Liturghii la sărbătoarea hramului.

Răspunsurile liturgice au fost date de grupul coral ” Theophoros” al Arhiepiscopiei Timișoarei, condus de diac.dr. Ion Alexandru Ardereanu.

Piatra de temelie a bisericii cu hramul „Sf. Ap. Petru și Pavel” din parohia Timișoara-Fratelia a fost pusă la 22 septembrie 1940, prin strădania preotului paroh de la acea vreme, Victor Faur și a credincioșilor. Însă, din cauza vicisitudinilor vremii, lucrările de ridicare a sfântului lăcaș au fost sistate până în anul 1963, când au fost reluate prin purtarea de grijă a Înalt Preasfințitului Părinte Nicolae, Mitropolitul Banatului, de către credincioșii parohiei, conduși de pr. paroh Dimitrie Botău. În urma unui lung șir de ani de năzuințe și eforturi din partea credincioșilor și a preoților Parohiei Timișoara-Fratelia, lucrările de construcție a bisericii au fost finalizate în anul 1964, aceasta fiind târnosită de întâistătătorul Banatului la data de 26 aprilie 1964. Lucrările de pictură în tehnica fresco au fost realizate ulterior, în anii 1983-1985, în timpul păstoririi preoților Eugen Iancu și Mircea Barzu, de către pictorul bisericesc Vasile Muntean din Covasna, ajutat de Silviu Dîrstaru și Sorin Hosu.

În prezent, Parohia Timișoara- Fratelia cuprinde 1.881 familii cu 5.643 credincioși și are ca slujitori pe pr, Ioan Drăgănescu, parohul bisericii, pr. Iosif Ciocloda, pr. Ioan Bălăngean, pr. Alexandru Ranca și diac. Timotei Anișorac.

Comentarii Facebook


Știri recente