Înalt Preasfințitul Părinte Ciprian a fost întronizat ieri, 10 martie, în scaunul de Arhiepiscop al Buzăului și Vrancei. Ceremonia de învestire în noua demnitate a fost oficiată de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, înconjurat de un sobor de ierarhi români și străini, în Catedrala arhiepiscopală „Înălțarea Domnului” și „Sfinții Trei Ierarhi” din municipiul Buzău, informează „Ziarul Lumina”.
Adunați în număr mare în curtea catedralei, credincioșii din Curbura Carpaților i-au întâmpinat cu emoție și bucurie pe Patriarhul României, pe cei 26 ierarhi din Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române și pe cei 4 ierarhi din Bisericile Ortodoxe surori: Înalt Preasfințitul Iosif, Mitropolit de Prikonisou și Exarh al întregii Propontide, Înalt Preasfințitul Ilarion, Mitropolit de Volokolamsk, Înalt Preasfințitul Isaia, Mitropolit de Tamasou și Orinis, și Înalt Preasfințitul Hrisostom, Mitropolit de Patra. Cler și credincioși s-au rugat împreună la Sfânta Liturghie, răspunsurile liturgice fiind date de Corala „Nicolae Lungu” a Patriarhiei Române.
După Sfânta Liturghie, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române și Mitropolitul Munteniei și Dobrogei, a oficiat ceremonia de întronizare a Înalt Preasfințitului Ciprian în demnitatea de Arhiepiscop al Buzăului și Vrancei. După citirea Gramatei mitropolitane de către Înalt Preasfințitul Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române i-a oferit Înalt Preasfințitului Ciprian însemnele rangului arhiepiscopal: mantia, crucea, engolpionul, camilafca și cârja arhipăstorească, apoi l-a condus pe noul arhiepiscop în tronul arhieresc, încredințându-l „milostivirii Bunului Dumnezeu, rugăciunilor Sfântului Mucenic Sava de la Buzău, Sfântului Sfințit Mucenic Teodosie de la Mănăstirea Brazi, mitropolitul Moldovei, Sfântului Cuvios Vasile de la Poiana Mărului, precum și tuturor Sfinților Români cunoscuți și necunoscuți care, prin nevoințele lor, au sfințit aceste binecuvântate plaiuri buzoiene și vrâncene”, după cum s-a citit în gramata de întronizare.
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel i-a adresat Înalt Preasfințitului Ciprian un cuvânt de felicitare și i-a dăruit o Evanghelie realizată în Atelierele Patriarhiei Române. „Comoara de mare preț, adică dreapta credință și dreapta viețuire în Hristos, din Eparhia Buzăului și Vrancei, a fost păstrată din generație în generație prin râvna, priceperea și osteneala multor vrednici episcopi înaintași ai Înalt Preasfinției Voastre, care au îndrumat pe calea mântuirii și a sfințeniei poporul nostru român de pe aceste plaiuri. Urmând pilda lor, suntem încredințați că veți împlini în primul rând datoria sfântă și mare de a promova și apăra dreapta credință a ierarhilor mărturisitori și cărturari, a marilor voievozi jertfelnici, a cuvioșilor și cucernicilor slujitori ai sfintelor altare și ai credincioșilor statornici în Ortodoxie. De asemenea, avem convingerea că veți înmulți faptele iubirii milostive, despre care ne vorbește Evanghelia acestei duminici, continuând și amplificând lucrarea social-filantropică din Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei. Totodată, cunoaștem că doriți să intensificați viața duhovnicească din mănăstiri și parohii, precum și activitatea culturală a eparhiei. Calitățile teologice și administrative deosebite pe care le-ați dovedit în slujirea ca Episcop-vicar patriarhal, vreme de aproape 11 ani, îndreptățesc speranța că lucrarea pe care o începeți astăzi va fi o lucrare binecuvântată de Dumnezeu și folositoare Bisericii”, a spus Prefericirea Sa.
În continuare, consilierul prezidențial Cristian Diaconescu a transmis mesajul Președintelui României, Traian Băsescu, iar secretarul de stat pentru culte Victor Opaschi a transmis un mesaj de felicitare din partea Guvernului României. Pr. Costică Panaite, consilier cultural-învățământ, i-a urat bun venit Înalt Preasfințitului Arhiepiscop Ciprian în numele clerului și credincioșilor din Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei: „Fiți bine-venit la Buzău, Înalt Preasfinția Voastră! Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei, clerul și credincioșii acesteia vă primesc cu multă bucurie, cu respectul și prețuirea cuvenite înaltei demnități arhierești la care ați fost chemat prin voia lui Dumnezeu și prin hotărârea Sfântului Sinod. Cu siguranță, simțiți acum că ați fost mult dorit în această parte de țară! Veniți, sau mai bine zis reveniți în locurile unde V-ați petrecut anii adolescenței, studiind cu multă râvnă și înțelepciune la vestita școală a marelui episcop Chesarie al Buzăului, seminarul teologic. Veniți de la Patriarhie, din inima Ortodoxiei românești, în inima plaiurilor binecuvântate ale Buzăului și Vrancei, încărcate de bimilenară tradiție creștină, de profundă istorie națională și bogată spiritualitate ortodoxă”.
„Mă voi strădui să fiu cât mai prezent în viața clerului și a credincioșilor”
Înalt Preasfințitul Arhiepiscop Ciprian a mulțumit Patriarhului României și membrilor Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române pentru încrederea acordată prin alegerea ca Arhiepiscop al Buzăului și Vrancei, precum și clerului și credincioșilor din această eparhie, care l-au primit cu multă bucurie. De asemenea, Înalt Preasfinția Sa a prezentat principalele coordonate ale programului pastoral pe care urmează să-l desfășoare în noua demnitate în care a fost învestit: „Cu emoția firească a întâlnirii cu clerul și credincioșii din Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei, îmi încep astăzi arhipăstorirea pe care doresc să o așez sub semnul continuității, înnoirii și dinamizării vieții bisericești, sub toate aspectele ei: spiritual, pastoral-misionar, liturgic, cultural, social-filantropic, editorial, catehetic și administrativ-gospodăresc. Chiar în ziua alegerii mele în această demnitate bisericească am specificat faptul că prioritățile mele ca arhiepiscop vor fi concentrate îndeosebi spre trei direcții principale, aflate însă toate pe aceeași treaptă: consolidarea relației părintești organice între arhipăstor și preoții de parohie; intensificarea vieții duhovnicești în cele peste 30 de așezăminte monahale din cuprinsul eparhiei și îmbunătățirea calitativă a învățământului teologic din cele două seminarii, din municipiul Buzău și Mănăstirea Rătești. Aceasta nu înseamnă că celelalte activități specifice unei instituții bisericești superioare se vor bucura de mai puțină atenție. Dimpotrivă, ele vor gravita în jurul celor trei obiective menționate mai sus și vor constitui de fapt baza lor de susținere. De aceea, îi încredințez pe toți slujitorii sfintelor altare de la parohii și mănăstiri că mă voi strădui să fiu cât mai prezent în viața lor și a credincioșilor pe care îi păstoresc, săvârșind Sfânta Liturghie, împărtășindu-le cuvânt de învățătură și bucurându-mă sau întristându-mă împreună cu ei la evenimentele care marchează, în genere, viața unei comunități”.
Portret biografic al noului arhiepiscop
Înalt Preasfințitul Arhiepiscop Ciprian a fost ales, prin vot secret, de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în ședința de lucru din 28 februarie. IPS Ciprian a îmbrățișat viața monahală în Mănăstirea Crasna, județul Prahova, din Arhiepiscopia Bucureștilor. După finalizarea cursurilor la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” a Universității din București, și-a desăvârșit studiile în teologie la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității „Aristotel” din Tesalonic (Grecia), unde a dobândit titlul academic de Doctor în Teologie, la Universitatea Națională de Muzică din București și la Institutul Ecumenic „Sfântul Nicolae” din Bari (Italia). A slujit Biserica în diferite trepte și ascultări bisericești: slujitor la Mănăstirea Antim din București, din anul 1999 inspector bisericesc și din anul 2000 consilier patriarhal în cadrul Sectorului social-filantropic al Administrației Patriarhale. Din anul 2002 a fost chemat la înalta treaptă a arhieriei, ca Episcop-vicar patriarhal, perioadă în care a coordonat, ca delegat al Patriarhului, Cancelaria Sfântului Sinod și sectoarele Relații bisericești și interreligioase, Comunități externe și Social-filantropic, iar din anul 2009 a fost ales secretar al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române și secretar al Sinodului Permanent, reprezentând Biserica Ortodoxă Română și pe Întâistătătorul ei la numeroase evenimente și activități bisericești, la nivel național și internațional.