Crearea lumii și a omului în opera Sfântului Vasile cel Mare

La Editura Cuvântul Vieții a Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a apărut volumul Sfântul Vasile cel Mare despre crearea lumii și a omului, cel de-al II-lea volum al colecției „Florilegii Vasiliene”.

Cartea reunește citate din operele Sfântului Vasile cel Mare referitoare la apariția universului, raționalitatea creației și rolul fundamental al omului în aceasta. Selecția textelor, introducerea și comentariile au fost realizate de Părintele Adrian Agachi.

În Introducerea lucrării se precizează următoarele: „Sfântul Vasile cel Mare ne-a oferit, prin scrierile sale, patru descoperiri duhovnicești fundamentale privitoare la crearea omului și a lumii. Prima dintre acestea se referă la crearea lumii din nimic. Spre deosebire de toate popoarele păgâne ale vremii, creștinismul afirmă că Dumnezeu este atotputernic și nu are nevoie de o materie preexistentă pentru a crea lumea”.

„A doua descoperire duhovnicească a Sfântului Vasile cel Mare constă în faptul că toate făpturile și elementele din univers au o rațiune și un scop pentru care există. Pedagogia universului este una dintre funcțiunile sale de bază, acesta fiind menit să îl ajute indirect pe om să se cunoască mai bine pe sine și să-i ofere multe exemple care-i pot servi ca îndemn la săvârșirea virtuților”.

Lucrarea poate fi achiziționată de la magazinele Serviciului Colportaj al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Foto Credit: Arhiepiscopia Bucureştilor

Comentarii Facebook


Știri recente