Crăciunul pentru fiecare, zi de binecuvântare

Episcopia Severinului și Strehaiei, prin intermediul Sectorului Cultural al Centrului Eparhial, a organizat în după-amiaza zilei de 16 decembrie 2012 un concert de colinde tradiționale susținut de corul bărbătesc Kinonia. Concertul de anul acesta s-a denumit generic „Crăciunul pentru fiecare, zi de binecuvântare”, după cum aflăm de pe site-ul episcopiaseverinului.ro.

Spectacolul a cuprins cele mai frumoase colinde armonizate, cântece de stea din Mehedinți și colinde tradiționale din Ardeal cântate la unison în grup sau antifonic.

Un moment deosebit a fost creat de lansarea cărții „Cântece de stea din Mehedinți” a părintelui Arhid. Adrian Mazilița, dirijorul corului Kinonia, care a cules și a pus pe notație liniară cele mai frumoase cântece de stea din două sate mehedințene de munte.

Cartea este tipărită în condiții grafice excepționale și a apărut cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei.

Aceasta este prima apariție din Colecția Folclorică a Editurii Didahia Severin.

Corul bărbătesc Kinonia a luat ființă în anul 2005 și de atunci susține anual concerte în Drobeta Tr. Severin și în alte localități din țară, cu ocazia celor două mari sărbători – Nașterea și Învierea Domnului nostru Iisus Hristos, precum și a altor evenimente culturale.

Corul Kinonia are în componența sa coriști angajați ai Centrului Eparhial al Episcopiei Severinului și Strehaiei – clerici și mireni – mulți dintre ei absolvenți ai Universității Naționale de Muzică din București.

Acest ansamblu coral abordează un repertoriu variat: creatii corale religioase, populare și patriotice, dar și cântece populare autentice din județul Mehedinți.Corul Kinonia își propune, redescoperirea cântecelor și a vechilor tradiții populare și în mod special a cântului și repertoriului bisericesc de origine bizantină.

Comentarii Facebook


Știri recente