Crăciun în Mitropolia Basarabiei: „Fiecare colindător este un predicator, un apostol, un mag”, spune IPS Petru

Părintele Mitropolit Petru a oficiat joi Sfânta Liturghie la Paraclisul Mitropolitan din Chișinău, cu ocazia sărbătorii Nașterii Domnului după calendarul iulian nerevizuit. El a vorbit despre rolul misionar al colindătorilor, despre închinarea magilor și semnificația darurilor lor.

Înaltpreasfințitul Părinte Petru a vorbit despre colinde și conținutul lor profund teologic.

„Colindătorii îi închipuie pe îngerii care au vestit Nașterea Domnului. Fiecare colindător este un predicator, un apostol, un mag. Ei cântă învățătura de credință ortodoxă, adevărată, neștirbită, învățată de la preoți și dascăli”, a spus ierarhul.

Părintele mitropolit a vorbit și despre magi și darurile lor: „Cei trei magi preînchipuie pe cei trei fii ai lui Noe: Sem, Ham și Iafet, din care s-au ramificat semințiile pământului”.

Aceștia „făceau parte din casta mezilor, din rândul căreia erau aleși preoții din Persia”, a precizat mitropolitul. „Aveau o puternică influență religioasă. Tertulian îi numește «regi fără de țară», ei fiind cărturari foarte bogați ai timpului, pasionați de cunoaștere, specializați în astronomie și astrologie.”

„Darurile lor semnifică întreita slujire a Mântuitorului: de Profet sau Învățător, de mare Arhiereu și de Împărat. Aurul semnifică ceea ce este ceresc, smirna reprezintă jertfa până la moarte, iar tămâia este rugăciunea și virtutea ce se înalță spre Dumnezeu”, a explicat ierarhul.

Răspunsurile la strană au fost date de Corala Mitropoliei Basarabiei, care la final au susținut un concert de colinde. Sărbătoarea s-a încheiat cu cetele de copii care l-au colindat pe Părintele Mitropolit Petru și au primit daruri de la ierarh.

Foto credit: Mitropolia Basarabiei

Comentarii Facebook


Știri recente