Corul Bisericii Bărboi din Iași a câştigat cinci premii în Sankt Petersburg

Corul de cameră „Aletheia” al Bisericii Bărboi din Iași a obţinut cinci premii la Festivalul Internațional de Artă Corală „The Singing World” din Sankt Petersburg – Rusia, desfășurat în perioada 2-7 august 2019.

Corul ieşean a obţinut locul I la secţiunile Muzică contemporană, Muzică religioasă și Folclor, premiul pentru cea mai bună solistă – Antonia Cucerenco și premiul pentru cea mai bună interpretare a unei lucrări sacre: Miserere mei de Gregorio Allegri.

„La categoria Muzică contemporană, am îndrăznit să cântăm, alături de Bocetele străbune ale lui Alexandru Pașcanu, o lucrare cu influență de jazz intitulată Maramureș swing, a lui Sandu Bantaș, tânăr compozitor și membru în corul nostru” a declarat pentru Doxologia.ro, Dorina Iușcă, dirijorul Coralei Aletheia.

„La secțiunea Muzică religioasă am participat cu o lucrare ortodoxă românească de influență psaltică, ilustrată divin în Rugăciunea lui Viorel Munteanu, pe care vocea de aur a corului, Antonia Cucerenco, a interpretat-o cu enormă sensibilitate, câștigând premiul special pentru cea mai bună interpretare solo”.

„La categoria Folclor, succesul nostru a fost asigurat de soliștii Elena Cărăuță și Paul Bîlha, care au susținut cu multă măiestrie cele două doine din Suita din Țara Oașului de Dariu Pop, alături de pseudoinstrumentele de suflat adăugate Ciocârliei lui Constantin Râpă, și de ritmurile amețitoare susținute la percuție de Iulian Fodor”.

În urmă cu trei ani, corul bisericii Bărboi a obţinut marele premiu la concursul internațional de muzică religioasă în Republica Belarus. Apoi, în anul 2017 a participat la stagiunea celui mai mare conservator din Moscova

„A concura în Sankt Petersburg, un centru cultural de mare valoare, a fost o continuare firească și frumoasă a aceleiași aventuri muzicale”.

Competiția a fost organizată de Centrul de Cooperare Internațională „Inter Aspect”, sub egida Comitetului de stat pentru cultură Sankt Petersburg.

Foto credit: Doxologia.ro

Comentarii Facebook


Știri recente