Corala Sfântul Ierarh Leontie din Rădăuți, premiată în Polonia

În Catedrala ‘Sfânta Treime’ din orașul Hajnowka – Polonia s-a desfășurat, în perioada 6-12 mai 2012, Festivalul Internațional de Muzică Bisericească de la Hajnowka, ediția a XXXI-a. Țara noastră a fost reprezentată la acest festival de Corala ‘Sfântul Ierarh Leontie’ din Rădăuți, informează Ziarul Lumina, Ediția de Moldova.

Corala ‘Sfântul Ierarh Leontie’ din Rădăuți, dirijată de Ovidiu Foca, a reprezentat țara noastră la Festivalul Internațional de Muzică Bisericească de la Hajnowka, unde a obținut premiul I, la secțiunea coruri preoțești. De asemenea, dirijorul Ovidiu Foca a primit aprecierea specială a juriului, fiind onorat cu premiul special pentru cel mai bun dirijor.

Programul participării coralei la acest festival nu s-a rezumat doar la concursul din Hajnowka. Membrii coralei au susținut un concert pe 9 mai în Catedrala ‘Jan Bosko’ din Varșovia, alături de o corală din Slovacia. Pe 10 mai, corala a cântat în Biserica ‘Sfânta Treime’ din Hajnowka, iar în ultima zi (12 mai) a intonat cântările noastre religioase românești în Biserica ‘Sfânta Sofia’ din Bialystok și în sala de concert a Filarmonicii din același oraș, alături de alte coruri laureate la festival.

Cele peste treizeci de coruri invitate din Rusia, Germania, Slovacia, Belarus, Lituania, Ucraina și România s-au prezentat la un înalt nivel de pregătire muzicală și interpretare, ceea ce face din acest festival unul dintre cele mai importante din lume în ceea ce privește promovarea muzicii și a culturii ortodoxe. Juriul care a apreciat evoluția formațiilor corale a fost alcătuit din profesori de specialitate, muzicologi și compozitori de renume de la universitățile din Minsk, Moscova, Kiev, Iași, Belgrad și Varșovia. Pentru a participa la acest festival-concurs, membrii coralei, pr. Grigore Vatamaniuc, pr. Vasile Iustin Calancea, pr. Daniel Botezat, ing. Ervin Spiegel, pr. Traian Molea, pr. Florin Lavric, pr. Alexandru Pitic, pr. Florin Mihălescu, pr. Ioan Morar, pr. Adrian Platon, pr. Tiberiu Fedoreanu, pr. Vasile Bădeliță, pr. Bogdan Lupăștean, pr. Liviu Petrea, pr. Ioan Colban, prof. Cristi Bodârlău, pr. Ilie Sfîrnaciuc și Ovidiu Foca, au primit binecuvântarea Înalt Preasfințitului Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților. Corala a fost însoțită în Polonia de pr. Petru Lupăștean Barfă, protopop al Protopopiatului Rădăuți.

Implicare în activități cultural-misionare

Corala ‘Sfântul Ierarh Leontie’ din Rădăuți a fost înființată în 2007, de către un grup de preoți și mireni din Protopopiatul Rădăuți. Încă de la început au fost stabilite câteva obiective de care această corală ține cont la fiecare prezentare în fața publicului: promovarea muzicii corale ortodoxe românești, încurajarea cântării bisericești prin înființarea de coruri (majoritatea membrilor coralei au înființat și conduc la rândul lor câte un cor la parohie) și implicarea în activități cultural-misionare (corala este inițiatoarea unor diverse activități culturale adresate tinerilor, ce vin ca inițiativă din partea Bisericii, în colaborare cu Școala și alte instituții).

De la înființare și până în prezent, acest cor din Protopopiatul Rădăuți a participat la multe concerte și festivaluri de muzică ortodoxă. Anul acesta, în luna februarie, a participat la Festivalul Internațional de Muzică Bisericească Ortodoxă de la Grodno – Belarus, ediția a XI-a, unde a obținut premiul I la secțiunea ‘Coruri de preoți și coruri ale instituțiilor de învățământ teologic’.

Comentarii Facebook


Știri recente