Copiii din grupul catehetic al parohiei vasluiene Viltotești au făcut sâmbăta trecută un pelerinaj tematic la București. Activitatea s-a desfășurat în contextul Anului omagial al Centenarului Patriarhiei Române și Anului comemorativ al duhovnicilor și mărturisitorilor ortodocși români din secolul al XX-lea.
Primul popas a fost la Catedrala Patriarhală, unde s-au închinat la moaștele Sfântului Dimitrie cel Nou și au petrecut câteva momente de reculegere la mormintele celor patru patriarhi înmormântați în sfântul lăcaș: Miron Cristea (†1939), Nicodim Munteanu (†1948), Justin Moisescu (†1986) și Teoctist Arăpașu (†2007).
Pelerinajul copiilor a continuat la Palatul Patriarhiei, unde au interpretat Imnul Anului Omagial al Centenarului Patriarhiei Române în preajma icoanelor celor 16 sfinți recent canonizați de Biserica Ortodoxă Română.
Pe urmele noilor sfinți

Grupul s-a îndreptat apoi către Mănăstirea Antim, unde, în secolul trecut, a trăit Sfântul Cuvios Mărturisitor Sofian.
Pelerinii vasluieni au vizitat și Biserica Sapienței, unde se află mormântul modest al Sfântului Părinte Mucenic Constantin Sârbu, care la un moment dat a fost slujitor și în Episcopia Hușilor, eparhia din care provin tinerii pelerini.
Următorul popas a fost la moaștele Sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina și la mormântul celui de-al treilea patriarh al României, Justinian Marina, aflate la Mănăstirea Radu Vodă din Capitală.
Pelerinajul s-a încheiat la Mănăstirea Cernica din județul Ilfov, unde copiii au ascultat o scurtă evocare despre Sfântul Preot Mărturisitor Dumitru Stăniloae, înmormântat în cimitirul sfântului așezământ.
La activitate au participat 28 de copii coordonați de Părintele Paroh Gheorghe Simionescu, de doamna preoteasă Dana Simionescu și Janeta Gabriela Simion, Directoarea Școlii Gimnaziale „Victor Ion Popa” din Dodești, județul Vaslui.
Foto credit: Episcopia Hușilor