Copiii din centrele sociale ale Asociației Filantropia Ortodoxă Alba sărbătoriți de Ziua Internațională a Copilului

Copiii din casele de tip familial, din centrele de zi și din centrele rezidențiale aflate în rețeaua socială a Asociației Filantropia Ortodoxă Alba au fost sărbătoriți în ultimele zile printr-o serie de acțiuni dedicate „Zilei Internaționale a Copilului”, după cum informează Biroul de Presă al Asociației Filantropia Ortodoxă Alba.

În fiecare așezământ social copiii au fost implicați în acțiuni inedite, au participat la spectacole și concursuri sau au avut parte de excursii. Nu au lipsit petrecerile tip carnaval sau cadourile gustoase și delicioase de care s-au bucurat copiii de ziua lor prin implicarea unor sponsori generoși.

În prezent peste 700 de copii din județele Alba și Mureș beneficiază de servicii sociale în cele aproximativ 40 de centre și așezăminte pentru copii susținute de Arhiepiscopia Ortodoxă Alba Iulia împreună cu Asociația Filantropia Ortodoxă Alba. La nivelul eparhiei, în cele două județe, funcționează 18 case de tip familial în care sunt ocrotiți aproximativ 230 copii, un centru de formare a deprinderilor pentru viață independentă pentru 15 copii, 6 centre de zi pentru copii pentru 150 de beneficiari, 11 centre educaționale pentru 275 de copii, un centru rezidențial pentru 14 copii, două centre școală specială pentru 30 copii cu dizabilități și un centru de zi pentru copii antepreșcolari în care sunt ocrotiți 34 de copii.

Centrele funcționează în parteneriat cu Consiliile Județene Alba și Mureș prin Direcțiile Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului, dar beneficiază și de sprijinul administrațiilor locale sau a altor parteneri locali.

O zi de vis pentru copiii de la centrele sociale din Silivaș și Războieni

Cei 50 de copii ocrotiți în centrele de zi „Sfânta Filofteia” din Silivaș și „Sfântul Serafim de Sarov” din Războieni au sărbătorit Ziua Internațională a Copilului printr-o excursie la Cluj-Napoca. Copiii au vizitat grădina botanică, au mers la film și au servit masa în oraș.

„Mulți dintre acești copii au ieșit pentru prima dată într-un oraș mare pentru ei fiind ceva inedit. Au avut parte de o zi de vis care a fost posibilă datorită unor oameni cu suflet mare care nu au uitat ce înseamnă să ai suflet de copil” a spus părintele Vladimir Beregoi, coordonatorul celor două centre.

Centrul de zi „Sfânta Filofteia” din Silivaș funcționează din anul 2004, iar Centrul de zi Sfântul Serafim de Sarov” din Războieni a fost deschis în 2011. Ambele centre oferă servicii unui număr de 25 de copii și funcționează într-un parteneriat între Asociația Filantropia Ortodoxă Alba, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Alba și consiliile locale din Hopârta, respectiv Ocna Mureș.

Ziua Copilului sărbătorită și în Casa de tip familial din Baia de Arieș

Ziua Copilului a fost sărbătorită și în Casa de tip familial „Sfânta Varvara” din Baia de Arieș. Cei șase copii ocrotiți în cadrul acestei case au participat alături de ceilalți copiii din oraș la o serie de manifestări dedicate „Zilei Internaționale a Copilului” care se vor încheia miercuri cu un carnaval mascat. Copiii au primit fiecare cadouri de ziua lor constând în dulciuri, fructe și rechizite.

Centrul de Zi pentru copii antepreșcolari „Sfânta Irina” din Blaj a împlinit un an de activitate

Centrul de Zi pentru copii antepreșcolari „Sfânta Irina” din Blaj, centru pilot la nivelul României, s-a aflat în sărbătoare de 1 iunie. Copiii și angajații centrului au sărbătorit atât „Ziua Internațională a Copilului” cât un an de la înființarea așezământului social.

Cei 34 de copii și educatorii centrului au organizat acțiuni inedite și au defilat până în parcul din Blaj, micuții fiind îmbrăcați în tricouri albe pe care și-au imprimat mânuțele și au purtat în piept un ecuson cu mesajul „e ziua mea”. În parc micuții au servit cu bomboane persoanele prezente și au dăruit baloane copiilor pe care i-au întâlnit. De asemenea, pe o planșă, copiii și-au imprimat piciorușele, pentru a marca sugestiv trecerea lor prin creșă. Acțiunile au fost completate de un carnaval la care au fost invitați și părinții micuților. Copiii s-au costumat, au fost pictați pe față, au asistat la un scurt spectacol de teatru de păpuși, au cântat și au dansat pe o scenă amenajată special pentru ei.

Centrul de Zi pentru copii antepreșcolari „Sfânta Irina” din Blaj a fost deschis în data de 1 iunie 2012 fiind centru pilot în rețeaua socială a Bisericii Ortodoxe Române. Acesta vine în sprijinul familiilor tinere, care au în primul rând o situație materială mai dificilă. În cadrul Centrului de Zi „Sfânta Irina” din Blaj sunt oferite servicii de asistență socială copiilor cu vârste cuprinse între 0-3 ani, 10 ore pe zi.

Desene pe asfalt și carnaval la Așezământul Social „Sfântul Vasile cel Mare” din Alba Iulia

Ziua Internațională a Copilului a fost sărbătorită așa cum se cuvine și de cei 14 copii din cadrul Așezământului Social „Sfântul Vasile cel Mare” din Alba Iulia. Ei au participat sâmbătă, 1 iunie, la evenimentul „Desene pe asfalt” organizat de Tineretul Național Liberal Alba Iulia la Casa de Cultură a Studenților, iar apoi s-au bucurat de un tur prin Șanțurile Cetății Alba Carolina și la „Traseul Celor Trei Fortificații”. Seara au încheiat-o cu un carnaval în cadrul așezământului unde toți copiii s-au costumat în diferite personaje, iar în final au fost premiați cu dulciuri oferite de Cofetăria Aladin.

Duminică, 2 iunie, copiii au fost invitați la o masă festivă oferită de membrii Clubului Rotary Civitas Solis Alba Iulia la Complexul Turistic Terra Mythica din Ighiu. Ei au încheiat ziua într-un mod activ jucând volei, badminton, baschet, fotbal și tenis.

Sărbătoare la Așezământul Social „Sfântul Mucenic Ciprian” din Ocna Mureș de 1 Iunie

De ziua lor, copiii din cadrul Așezământului Social „Sfântul Mucenic Ciprian” Ocna Mureș au fost sărbătoriți prin intermediul activităților interactive puse la cale de către întreg personalul Filialei Filantropia Ortodoxă Ocna Mureș.

Celor 40 de copii prezenți (aparținând Casei de tip familial și Centrului de zi), cu vârste cuprinse între 3 și 16 ani, li s-a oferit posibilitatea participării la fiecare dintre cele patru ateliere gândite ca și activități menite să le dezvolte abilitățile de relaționare în cadrul grupului: atelierul de jocuri, atelierul de pictură pe față, unul competițional (care a presupus doborârea unui castel construit din pahare, în vederea acumulării punctajului maxim) și un atelier de creație (unde copiii au învățat să construiască o morișcă din hârtie).

Una dintre cele mai iubite activități a fost cea de karaoke, care le-a oferit sărbătoriților ocazia de a cânta și de a dansa pe melodiile lor preferate. Răsfățul a fost completat cu un meniu special pregătit: sandwich-uri, hot dog, salam de biscuiți și prăjituri, iar momentul culminant a fost cel al sosirii tortului. Petrecerea a continuat până la ora 17, după care copiii au ieșit în oraș pentru a asista la spectacolul organizat de către Primăria Ocna Mureș cu ocazia Zilei Copilului. „O parte dintre copiii din cadrul Casei de Tip Familial au mărturisit că acest 1 iunie a fost cea mai frumoasă zi din viața lor, declarându-se totodată triști că nu există o astfel de sărbătoare care să poată fi repetată zilnic sau care să fie organizată pe parcursul unei întregi săptămâni. Țin să mulțumesc tuturor celor implicați în realizarea acestui eveniment, personal angajat și voluntari, pentru dăruirea de care au dat dovadă în această zi minunată dedicată copiilor” a spus Ciprian Orga, coordonatorul Așezământului Social „Sfântul Mucenic Ciprian” Ocna Mureș.

Comentarii Facebook


Știri recente