Copiii de la Atelierele Brâncuşi au învăţat să încondeieze ouă de la un meşter popular | „Ducem tradiţia mai departe”

Ultimele trei ateliere duminicale organizate la Parohia Brâncuşi din Capitală au fost dedicate tehnicii încondeierii ouălor. Copii din parohie au învăţat „să scrie pe ouă” de la Viorica Carciga, meşter popular şi membru fondator al Asociaţiei „Renaşterea obiceiurilor şi tradiţiilor româneşti”.

„Tradiţia încondeierii ouălor reprezintă un fragment din spiritualitatea poporului român şi este păcat ca această practică să nu fie transmisă din generaţie în generaţie. Am ales această tematică pentru atelierele noastre, deoarece copiii de la oraş, în general, sunt privaţi de aceste practici populare. Trebuie să ducem mai departe tradiţia”, a declarat pr. paroh Costel Burlacu pentru Agenţia de ştiri Basilica.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Parohia Brancusi (@parohiabrancusi)

Parohia Brâncuşi dedică, în fiecare an, câteva ateliere din perioada Postului Mare tehnicii încondeierii ouălor. Un rol important în buna desfăşurare a atelierelor îl au voluntarii care se implică cu multă responsabilitate în activităţile parohiale.

„Fără ei (voluntari – n.r.) ne-ar fi greu să avem un standard înalt în activităţile pe care le desfăşurăm. Sunt foarte implicaţi în organizarea atelierelor, în respectarea normelor sanitare actuale şi sunt buni profesionişti”, a spus pr. co-slujitor Costin Dinu.

Ouă încondeiate de copiii participanţi la ateleierele parohiei. Foto credit: Parohia Brâncuşi

În privinţa încondeierii ouălor, pe lângă aspectele care ţin de spiritualitate, Psihologul Ruxandra Ion, voluntar în cadrul atelierelor Brâncuși, spune că este o activitate care ajută la dezvoltarea atenţiei copiilor participanţi.

„Tradiția și meșteșugul încondeierii ouălor este strâns legat de arta broderiei de pe costumele populare, fiind o adevărată punte psihologică între generații și strămoși noștri. Concentrarea, atenția și plăcerea de care au dat dovadă micii artizani din cadrul atelierului duminical, ne dovedește că legătura cu Dumnezeu este prezentă în sufletul fiecăruia”, a spus Ruxandra Ion.

Din cauza pandemiei, atelierele se desfăşoară la demisolul lăcaşului de cult cu un număr limitat de copii. De regulă, în fiecare duminică participă un număr de 12 copii, cu înscriere în prealabil.

Foto credit: Parohia Prâncuşi

Comentarii Facebook


Știri recente