Cooperare româno-ungară pentru restaurarea capelei ortodoxe din Aletea, Ungaria

La finalul săptămânii trecute, Preasfințitul Siluan al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria a avut o întâlnire de lucru la Primăria din Aletea (Elek), Ungaria, pentru rezolvarea unor probleme legate de lucrările de restaurare a imobilului care adăpostește și capela ortodoxă românească din Aletea, informează „Ziarul Lumina”.

Întâlnirea de lucru de vineri, 8 martie, dintre Preasfințitul Episcop Siluan și primarul László Pluhár din Aletea (Elek), localitate aflată în apropierea graniței cu România, a avut loc datorită vizitelor anterioare ale ierarhului ortodox român în comunitatea românilor ortodocși. În urma acestor cercetări administrative, cât și duhovnicești, s-a constatat necesitatea restaurării imobilului, în interiorul căruia se află și lăcașul de închinare românesc. Preasfințitul Episcop Siluan a fost însoțit de arhim. Calinic Covaci, consilierul administrativ-bisericesc, și pr. Alexandru Sereș, parohul lăcașului de cult ortodox român din Aletea, Ungaria, iar primarul din Aletea, de către notarul Kitti Seberger.

„Ca și cu alte ocazii, conducătorii Primăriei din Aletea și-au arătat și de această dată disponibilitatea de a acorda sprijin comunității românești din această frumoasă localitate în care conviețuiesc pașnic mai multe naționalități (maghiari, germani, români, slovaci și romi), atât prin echipa de lucru a primăriei, cât și prin pregătirea unor proiecte în acest sens, care vor fi înaintate în viitor, împreună cu alte instituții românești, precum este Autoguvernarea Minoritară Română din Aletea. Având în vedere și bunele relații de frățietate pe care acest mic oraș le are cu alte localități apropiate din România, Episcopia Ortodoxă Română din Ungaria împreună cu Primăria din Aletea au convenit că vor solicita în comun și sprijin, sub forma unor materiale de lucru, din partea unor primării ale localităților înfrățite din România, pentru rezolvarea acestor probleme”, se arată în comunicatul emis de Biroul de presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria.

Datorită colaborării cu Primăria din Aletea (Elek), în anul 2010 au mai fost efectuate lucrări de restaurare a sălii unde este amenajată capela ortodoxă românească, cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae”. Imobilul, care adăpostește, pe lângă lăcașul de cult, și casa parohială, a fost achiziționat de credincioșii ortodocși români din Aletea în anul 1947.

Localitatea Aletea este înfrățită cu localitățile românești Sântana și Grăniceri, jud. Arad, cu care derulează un proiect transfrontalier pentru păstrarea și promovarea tradițiilor și obiceiurilor populare românești.

Comentarii Facebook


Știri recente