Congresul de Teologie Dumitru Stăniloae, la final

Palatul Patriarhiei a găzduit, în zilele de 3 și 4 octombrie 2013, lucrările Congresului Internațional de teologie „Receptarea operei părintelui Dumitru Stăniloae astăzi”. Sesiunea festivă de deschidere s-a desfășurat joi dimineață, la eveniment participând și Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Cuvântul Preafericirii Sale, adresat organizatorilor și participanților, s-a intitulat „Anul comemorativ Dumitru Stăniloae. Recunoștință, comuniune și conlucrare”.

Evenimentul dedicat Părintelui Dumitru Stăniloae a fost salutat de mai multe instituții ale statului. Au participat la deschiderea lucrărilor congresului și reprezentanți ai Academiei Române și ai Universității București.

Prima sesiune a congresului a continuat cu susținerea mai multor prelegeri. La finalul acesteia, participanții au vizitat expoziția de carte „Opera Părintelui Stăniloae”, organizată, în Sala „Europa Christiana”, de Biblioteca Sfântului Sinod.

Alături de participanții la congres s-a aflat și Lidia Stăniloae, fiica Părintelui Dumitru Stăniloae. În continuarea evenimentelor, aceasta a mulțumit organizatorilor și a evocat personalitatea tatălui său, rememorând și momentele grele din viața cunoscutului teolog, în special anii petrecuți în închisoare.

La finalul evocării, Lidia Stăniloae a primit din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel o diplomă omagială, dar și o medalie comemorativă. Aceleași distincții au fost oferite și Profesorului Mircea Dumitru, rectorul Universității București.

Tot în cadrul sesiunii festive de joi, participanții au vizionat filmul documentar „Părintele Profesor Dumitru Stăniloae”, realizat de TRINITAS TV.

Congresul Internațional de teologie dedicat Părintelui Dumitru Stăniloae a fost organizat de Sectorul teologic-educațional al Administrației Patriarhale și Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul”, cu sprijinul Secretariatului de Stat pentru Culte.

Timp de două zile, au susținut prelegeri ierarhi, oameni de cultură și profesori de teologie din țară și din străinătate (Germania, Franța, Statele Unite ale Americii, Rusia, Ucraina, Grecia, Serbia) care cunosc și promovează teologia Părintelui Dumitru Stăniloae în țările din care provin. Receptarea operei Părintelui Stăniloae a fost abordată, în cadrul lucrărilor, pe trei direcții: în teologia academică, în țară și în străinătate; în viața și în spiritualitatea monahală și în cultura laică. Participanții au avut prilejul să rememoreze cu acest prilej și personalitatea Părintelui.

Comentarii Facebook


Știri recente