Conferințele preoțești ale Arhiepiscopiei Iașilor

„S-a tot vorbit, în aceste zile ale întâlnirilor noastre, cât să dai parohiei și cât să dai familiei? Preotul să nu sacrifice zilnic pe soția sa și pe copiii lui pentru că familia va ajunge obosită să fie mereu o jertfă. În același timp, preotul are datoria să mențină echilibrul între cele două, familie și parohie, deoarece, dacă nu ai familia puternică, nici pastorația nu poate fi puternică”.

Conferințele pastoral-misionare din Arhiepiscopia Iașilor, organizate la Centrul Cultural-Pastoral „Sfântul Daniil Sihastrul” din Durău, au continuat, în perioada 4-6 iunie, cu întrunirea preoților din protopopiatele Târgu Neamț și Roznov. În cadrul acestei întâlniri, prezidată de Înalt Preasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, preoții din cele două protopopiate au dezbătut o serie de teme dedicate Anului omagial al Sfinților Împărați Constantin și Elena: „Sf. Împ. Constantin și Elena – prezență a familiei creștine în misiunea Bisericii”, „Preotul și preoteasa – părinți în familie și în parohie”, „Preotul și preoteasa ca slujitori ai Bisericii”, „Preotul și preoteasa ca părinți ai propriilor copii”, „Preotul și preoteasa ca soț și soție”.

„În spatele marilor preoți ai Bisericii Ortodoxe stă făptura modestă, smerită, plină de ospitalitate a preotesei”

În cuvântul deschiderii conferinței de la Durău, Înalt Preasfințitul Părinte Mitropolit Teofan a subliniat faptul că „reușita sau nereușita pastorală în parohie depind, într-o mare măsură, de relația preotului cu soția și proprii copii”. „Dacă familia preotului reprezintă acel loc care strălucește prin înțelegere și armonie, îmbogățită prin prezența dumnezeiască, atunci oamenii din parohie «vor veni la preot ca niște vârtelnițe la lumină», spunea mitropolitul Antonie de Suroj, în timp ce părintele Arsenie Papacioc sublinia faptul că «în spatele marilor preoți ai Bisericii Ortodoxe, stă făptura modestă, smerită, candidă și plină de ospitalitate a preotesei». Și trebuie să recunoaștem faptul că, despre preot, s-au scris foarte multe lucruri, dar despre preoteasă, foarte puține. (…) S-a tot vorbit, în aceste zile ale întâlnirilor noastre, cât să dai parohiei și cât să dai familiei? Preotul să nu sacrifice zilnic pe soția sa și pe copiii lui pentru că familia va ajunge obosită să fie mereu o jertfă. În același timp, preotul are datoria să mențină echilibrul între cele două, familie și parohie, deoarece, dacă nu ai familia puternică, nici pastorația nu poate fi puternică”, a subliniat Înalt Preasfințitul Părinte Mitropolit, în cuvântul adresat preoților participanți la conferință.

Drumul de la idolatrie la credință

În continuare, în cadrul întâlnirii, părintele Mihai Cristian a prezentat un referat cu titlul „Viața Sfinților Împărați Constantin și Elena, prezență a familiei creștine în misiunea de astăzi”, o lucrare structurată pe două părți: viața și activitatea împăratului Constantin cel Mare și a mamei sale, Elena, și o parte axată pe învățăturile morale ale vieții celor doi sfinți. „Împăratul Constantin a fost la început idolatru și nici după viziunea Sfintei Cruci, nici după exemplele de viețuire creștină oferite de mama sa, Elena, nu se convertește prea repede, ci acest lucru se întâmplă abia la zece ani de la moartea mamei sale. Cu toate acestea, din momentul în care a urcat pe tron, deși nu era creștin, a acordat libertate creștinilor. A construit biserici, cu toate că nu era încă botezat, a convocat și a sprijinit întrunirea sinodului ecumenic, pentru a menține unitatea Bisericii lui Hristos, toate acestea întâmplându-se deoarece el trăia în preajma lui Dumnezeu. Astfel, după ce, ani de zile, poartă de grijă Bisericii, împăratul Constantin, din tot sufletul, se convertește la creștinism. Îndoiala lui devine credință, deznădejdea devine speranță, patimile devin virtuți, prin lucrarea tainică a Mântuitorului Iisus Hristos”, a subliniat, în lucrarea expusă, părintele Mihai Cristian.

Programul următoarele întâlniri ale preoților din Arhiepiscopia Iașilor

După conferința preoților din protopopiatele Târgu Neamț și Roznov, între 9-11 iunie se va desfășura întâlnirea preoților protopopiatelor Iași 3 și Săveni. După aceste întâlniri, va urma o serie de cinci conferințe, la care vor participa preoții din cele 13 protopopiate ale Arhiepiscopiei Iașilor, de această dată însoțiți de preotese. Seria întâlnirilor de la Durău se va încheia în perioada 15-17 septembrie 2013, cu întrunirea preoților din protopopiatele Pașcani și Ceahlău.

Comentarii Facebook


Știri recente