Conferințe ASCOR la Sibiu și Brașov

În Aula „Ioan Mețianu” a Facultății de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu a avut loc marți seara, la sărbătoarea Sfântului Mucenic Gheorghe, o conferință duhovnicească susținută de Înalt Preasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, informează „Ziarul Lumina”.

Conferința a fost organizată de Asociația Studenților Creștini Ortodocși din România, filiala Sibiu, și a avut ca temă explicarea Sfintei Liturghii pe înțelesul tuturor. Tinerii au umplut aula facultății pentru a asculta expunerea detaliată și plină de explicații a IPS Mitropolit Laurențiu. Pe parcursul a două ore, Înalt Preasfinția Sa le-a vorbit despre părțile Sfintei Liturghii, despre citirile scripturistice și creațiile imnologice ale Sfinților Părinți, despre istoricul fiecărei părți a slujbei și simbolurile spirituale ale fiecărui act liturgic, precum și despre Euharistie, centrul Liturghiei și al vieții spirituale.

„Textele biblice pe care le avem în Apostol și în Evanghelie fundamentează lucrarea tainică a prefacerii pâinii și vinului în Trupul și Sângele Mântuitorului Iisus Hristos. Minunea desăvârșește cuvântul și există o unitate ontologică între cuvântul revelației și Taina care desăvârșește cuvântul. Cuvântul fără Taină rămâne o simplă doctrină, pentru că nu-și are împlinire, iar Taina fără cuvânt ar fi o lucrare magică”, a subliniat Părintele Mitropolit. În ultima parte a conferinței, ierarhul a răspuns întrebărilor venite din sală legate de împărtășire, spovedanie și legăturile acestor Sfinte Taine cu Liturghia, dar și altor multe întrebări referitoare la cele expuse.

ASCOR, filiala Brașov, a organizat, la sărbătoarea Sfântului Gheorghe, o conferință dedicată poeziei închisorilor. Evenimentul a fost organizat în parteneriat cu Asociația „Suflet Transilvan”, reprezentată de pr. Costin Butnar, și s-a bucurat de o prezență numeroasă, la Casa de Cultură a Studenților. Au participat pr. prof. univ. dr. Ovidu Moceanu, pr. Costin Butnar și Crina Palas, autoarea unei lucrări de doctorat despre poezia închisorilor. „S-au vizionat și filme documentare despre poezia închisorilor și cu toții am rămas impresionați de modul în care se transmiteau versurile printre deținuți, cu ajutorul codului Morse. Sute de poezii erau învățate pe de rost, încât memoriile acestor oameni erau adevărate biblioteci”, a spus pr. Costin Butnar.

Comentarii Facebook


Știri recente