Conferință religios culturală în Parohia Blejoi, Protopopiatul Ploieşti Nord

În seara zilei de 21 iunie părintele lector dr. Zaharia Matei, profesor de Muzică Bisericească la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul“ din Bucureşti, a fost invitat de către Liga Tinerilor Creştini Ortodocşi Români, filiala Blejoi, pentru a conferenţia în cadrul programului „Tinerii în Areopag. Dialoguri religios-culturale“, a precizat Isbăşoiu Dragoş – Andrei, preşedintele L.T.C.O.R. Blejoi.

Conferinţa a avut loc în biserica Parohiei Blejoi, Protopopiatul Ploieşti Nord, pornind de la tema „Cântarea bisericească – formă a rugăciunii şi rolul ei în misiunea Bisericii“. După oficierea Acatistului Sfintei Cuvioase Parascheva, ocrotitoarea parohiei, părintele profesor Zaharia Matei le-a vorbit tinerilor despre importanţa cântării în viaţa fiecărui creştin, oferindu-le exemple din Sfânta Scriptură şi din operele Sfinţilor Părinţi. De asemenea, părintele a subliniat faptul că nu trebuie să existe un dezacord între ceea ce cântăm şi ceea ce credem, dar şi ideea că orice cântare trebuie să fie o rugăciune ce vine dintr-o inimă plină de smerenie. Au fost amintiţi marii imnografi şi protopsalţi din Biserica Ortodoxă de pretutindeni, dar şi din Biserica Ortodoxă Română, prezentările fiind însoţite de imagini ale acestora.

În încheiere, tinerii, dar şi credincioşii parohiei au ascultat axionul „De Tine se bucură“ pe notaţie psaltică şi axionul „Cuvine-se cu adevărat“ interpretat coral, mulţumindu-i părintelui profesor pentru cuvintele rostite. Conferinţa a urmărit ca tinerii din Parohia Blejoi să conştientizeze importanţa cântării bisericeşti.

Comentarii Facebook


Știri recente