Conferința preoților de caritate din București

Preoții de caritate din unitățile spitalicești și instituțiile de asistență socială din București s-au întrunit luni, 10 iunie 2013, în sesiune de lucru, la Centrul social-pastoral „Sfânta Cruce” din cadrul Mănăstirii Caraiman, Bușteni, județul Prahova. Tema întâlnirii a fost „Prozelitismul sectar în unitățile spitalicești din România”, informează „Ziarul Lumina”.

Libertatea de exprimare și cea religioasă de după momentul 1989 au determinat un fenomen de proliferare, prin care mai multe culte sau asociații religioase au fost recunoscute. Desigur, odată cu apariția acestora pe pământul românesc, și metodele de prozelitism au fost din ce în ce mai ingenioase. În acest sens, părintele Ștefan Sava, de la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului, Sector 1, București, a descris modul în care adepții Bisericii Sfinților Ultimelor Zile, adică mormonii, fără să aibă vreo aprobare legală de funcționare pe teritoriul României, fac prozelitism religios sub paravanul unor cursuri gratuite de limba engleză. De asemenea, părintele referent a precizat că foarte multe practici prozelite se desfășoară pe internet, de aceea, a îndemnat preoții de caritate să se folosească de acest spațiu virtual pentru a propovădui adevărul de credință, îndeosebi tinerilor, urmând cuvintelor Sfântului Apostol Pavel: „Cu cei slabi m-am făcut slab, ca pe cei slabi să-i dobândesc; tuturor toate m-am făcut, ca, în orice chip, să mântuiesc pe unii” (I Cor. IX, 22). „Din experiența personală și sfătuirea cu alți preoți slujitori, am constatat o diminuare a numărului de activități prozelite și totodată o rafinare a metodelor de prozelitism sectar în spitale și alte instituții spitalicești. Dacă prozelitismul sectar se află oarecum în declin, din cauza Legii cultelor, prozelitismul ateist este cel mai rapace, manifestând o creștere fulminantă în ultima perioadă. Prozelitismul ateu, fiind apărat de libertatea de conștiință și de exprimare, este fenomenul față de care noi, preoții de spital, asistăm neputincioși”, a evidențiat pr. Ștefan Sava.

La întrunire a participat și părintele prof. univ. dr. Gheorghe Istodor, de la Catedra de misiologie și ecumenism a Facultății de Teologie Ortodoxă „Sfântul Apostol Andrei”, Universitatea Ovidius din Constanța, care a explicat și a adus mai multe lămuriri despre prozelitismul sectar.

Lucrările celei de-a XXVIII-a sesiuni a Cercului pastoral-misionar „Comunicare și comuniune” al preoților de caritate din unitățile spitalicești și instituțiile de asistență socială din București au fost organizate și prezidate de pr. Horia Nicolae Prioteasa, coordonatorul preoților de caritate, și Eugen Bucur, inspector eparhial, ambii din cadrul Biroului de Asistență Religioasă din cadrul Sectorului social-filantropic și misionar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Comentarii Facebook


Știri recente