Conferința preoților de caritate din Arhiepiscopia Bucureștilor

La sediul Sectorului social-filantropic și misionar al Arhiepiscopiei Bucureștilor au avut loc pe 29 februarie 2012 lucrările celei de-a IX-a conferințe comune a preoților de caritate din spitalele și cimitirele bucureștene. Întâlnirea a fost cu atât mai importantă cu cât, în cadrul acesteia participanții s-au consultat în vederea elaborării unui statut al preotului de caritate.

„Este o conferință puțin diferită de celelalte până acum în care se susținea un referat, iar la final aveau loc discuții libere. Conferința aceasta are loc pe grupuri de lucru și culegem date din teren cu privire la anumite situații sau probleme cu care se confruntă preotul de caritate în instituția în care slujește pentru alcătuirea statutului preotului de caritate care va fi implementat la nivelul Arhiepiscopiei Bucureștilor”, a precizat pentru TRINITAS TV Pr. Mircea Marian Pintică, coordonatorul preoților de caritate din Arhiepiscopia Bucureștilor.

Arhid. Cons. Ionuț Iordăchescu de la Sectorul social-filantropic și misionar al Arhiepiscopiei Bucureștilor a declarat: „Ne aflăm la stadiul consultării cu preoții de caritate indiferent de specificul activității lor, preot de spital, de cimitir sau în cadrul unei unități de învățământ sau așezământ social. Va avea loc apoi diseminarea informațiilor de către echipa din partea Centrului Eparhial care se va ocupa cu elaborarea statutului preotului de caritate, iar apoi vom face o propunere în acest sens care va fi aprobată de Permanența Consiliului Eparhial”.

În vederea elaborării statutului, s-au dezbătut probleme ce țin de ocuparea și eliberarea posturilor preoților de caritate, precum și aspecte care au în vedere obligații, drepturi și relația cu Centrul Eparhial.

„De multe ori ne confruntăm cu situații atipice în instituțiile în care slujim și anume, cu probleme care nu pot fi rezolvate prin statutul general al preotului și noi trebuie să cuprindem în acest statut toate situațiile și toate problemele reale cu care se confruntă preotul în instituția în care slujește. Preotul de caritate este supus chiriarhului locului, legilor statului, dar și conducerii instituției în care slujește și de multe ori apar discordanțe de ordin administrativ în ceea ce privește slujirea preotului și trebuie să stabilim foarte clar niște reguli cu privire la preotul de caritate”, a mai adăugat Pr. Mircea Marian Pintică, coordonatorul preoților de caritate din Arhiepiscopia Bucureștilor.

Preoții de caritate din spitalele și cimitirele bucureștene se întâlnesc în ședință comună de lucru o dată la trei luni.

Comentarii Facebook


Știri recente