Conferinţa preoţească semestrială a slujitorilor din Arhiepiscopia Dunării de Jos

În data de 13 noiembrie ac., la pomenirea Sf. Ierarh Ioan Gură de Aur, în Arhiepiscopia Dunării de Jos a avut loc conferinţa pastorală pe semestrul al doilea al anului 2014, închinat Tainelor Sf. Spovedanii si Sf. Împărtăşanii, precum şi comemorării jertfei Sf. Martiri Brâncoveni, după cum ne-a precizat Pr. Gabriel Molocea.

Întrunirea a avut loc în Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, acolo unde se păstrează un fragment din moaştele Sf. Ioan Gură de Aur şi a debutat cu săvârşirea Sfintei Liturghii de către un sobor de slujitori din administraţia eparhială sub protia Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos.

La sfârşitul slujbei a fost săvârşit parastasul pentru întemeietorii Eparhiei Dunării de Jos, care în data de 17 noiembrie va împlini 150 de ani de existenţă.

În acelaşi cadru eclesial s-au desfăşurat apoi lucrările propriu zise ale conferinţei.

În debutul lor, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian a prezentat câteva impresii de la Congresul Internațional „Sensurile și importanța Sfintei Taine a Spovedaniei și ale Sfintei Taine a Împărtășaniei în teologia, spiritualitatea și misiunea ortodoxă contemporană” desfăşurat la Bucureşti în luna octombrie a acestui an şi la care Înaltpreasfinţia Sa a participat.

Referatele prezentate au abordat teme teologice importante, cum ar fi: Conştientizarea actului sacru al Spovedaniei pentru cuminecarea şi unirea cu Hristos, Care este Izvor al comuniunii dintre slujitori şi dintre preot şi credincioşi; Martiriul, treapta duhovnicească a celor uniţi cu Hristos în mărturisirea jertfelnică a vieţii Veşnice, încă din lumea aceasta şi Consolidarea familiei creştine pe temeiul educaţiei creştine şi al mărturisirii dreptei credinţe de către membrii familiei Sfântului Domnitor Constantin Brâncoveanu.

De asemenea, s-au făcut cunoscute cele două mari evenimente (de anvergură istorică) care vor avea loc în cadrul Sărbătorilor Sfântului Apostol Andrei din acest an: aducerea la Galaţi de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a moaştelor Sf. Domnitor Martir Constantin Brâncoveanu şi inaugurarea Muzeului Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii creştine de la Dunărea de Jos în clădirea vechiului Palat Episcopal.

Tot astăzi, capela Centrului social-pastoral „Sf. Ioan Casian” din incinta Centrului eparhial Galaţi şi-a serbat hramul, pe Sf. Ierarh Ioan Gură de Aur.

Comentarii Facebook


Știri recente