Conferinţa preoţească din Protopopiatul Luduş

Înaltpreasfinţitul Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, s-a aflat în mijlocul preoţilor din Protopopiatul Luduş unde a prezidat conferinţa preoţească de toamnă. La această conferinţă au luat parte preoţii de pe întreg cuprinsul Protopopiatului Luduş, alături de stareţii, stareţele şi duhovnicii mănăstirilor din jurisdicţia aceleiaşi protoierii, informează “Ziarul Lumina”.

Lucrările conferinţei au debutat la ora 10.00 cu o slujbă de Te-Deum, în Biserica „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“ din Luduş. După slujbă, în acelaşi locaş de închinare, s-au susţinut referatele pe tema centrală a conferinţei – „Duhovnicia şi cultura, temelii pentru o slujire sacerdotală dinamică şi rodnică“ – de către Ionel Pintilie, parohul din Şeulia de Mureş, şi de către Pr. Adrian Cucui, din Parohia Sfântu Gheorghe. La sfârşitul susţinerii referatelor, au urmat luări de cuvânt din partea celorlalţi participanţi.

După încheierea conferinţei, IPS Arhiepiscop Irineu a oficiat slujba de binecuvântare a lucrărilor care s-au executat la sediul Protopopiatului. Aceste lucrări au fost începute la mijlocul anului 2013 şi au constat în renovarea exterioară a clădirii şi în refacerea totală unei aripi a acesteia, prin restabilizarea structurii de rezistenţă. Anul acesta s-a continuat cu renovarea interiorului clădirii şi cu înlocuirea pieselor vechi de mobilier.

Reiterând aproape de fiecare dată, la conferinţele preoţeşti, ideea că jertfa preotului pentru credincioşii săi încredinţaţi la Taina Hirotoniei trebuie să fie dezinteresată şi totală în orice împrejurare, indiferent de gradul sau localizarea parohiei, IPS Arhiepiscop Irineu le mulţumeşte atât pentru misiunea duhovnicească pe care o fac, zidind Biserici vii, cât şi pentru implicarea activă în cele administrative şi gospodăreşti.

În cadrul conferinţei cu preoţii din Protopopiatul Luduş, IPS Arhiepiscop Irineu a spus: „Întâlnirea cu preoţii din Eparhie constituie, totdeauna, pentru mine un prilej de a fi în comuniune sfântă cu aceşti «ambasadori ai lui Hristos» (II Cor. 5, 20). Prin ei, Domnul nostru, Arhiereul veşnic, Îşi continuă, în lumea aceasta, slujirea Sa didactică, sfinţitoare şi pastorală. Fiindcă timpul pe care-l trăim este marcat de nesiguranţă şi degradare morală, îi îndemn pe păstorii sufleteşti «să-şi facă slujba lor deplin» (cf. II Tim. 4, 5). Oamenilor acestui veac, cuprinşi de multe temeri şi dezorientaţi, preoţii le pot oferi un imens ajutor, fiindcă Preoţia este, prin excelenţă, «arta de a-l conduce pe om», cum zice Sfântul Grigorie Teologul“.

Comentarii Facebook


Știri recente

Episcopia Canadei: Conferințele Postului Mare, online

Episcopia Ortodoxă Română a Canadei vă invită la seria de întâlniri duhovnicești „Conferințele Postului Mare 2021 – «Prin ușile pocăinței spre bucuria Învierii»”. Întâlnirile vor fi transmise online (via Zoom/Facebook) în primele cinci duminici ale…