Conferință la Biserica Sfântul Toma din Iași

La Biserica „Sfântul Apostol Toma” din cartierul ieșean Alexandru cel Bun a avut loc duminică, 21 aprilie 2013, o conferință susținută de arhim. Dosoftei Șcheul. În deschiderea întâlnirii a fost susținut un concert de muzică religioasă de Corul „Apostolii” al Protopopiatului Iași 1, informează Ziarul Lumina, Ediția de Moldova.

Credincioșii din parohia „Sfântul Apostol Toma” din Iași au participat duminică, 21 aprilie 2013, la conferința „Biserica, mijloc de mântuire prin Sfintele Taine”. Prelegerea a fost susținută de arhim. Dosoftei Șcheul, mare eclesiarh al Catedralei mitropolitane din Iași. În debutul conferinței, moderată de pr. paroh Toma Gradinaciuc, Corul „Apostolii” al preoților din Protopopiatul Iași 1, dirijat de pr. Mircea Stoleriu, a susținut un concert de cântări religioase specific Postului Mare. În prima parte a conferinței, arhim. Dosoftei Șcheul a amintit de începuturile Bisericii, „întemeiată de Mântuitorul Hristos în ziua Cincizecimii pentru sfințirea și mântuirea oamenilor”, apoi s-a referit la Sfintele Taine, în special la Taina Spovedaniei și la Taina Sfintei Împărtășanii.

„Spovedania este al doilea botez al omului. Noi trebuie să ne pregătim pentru spovedanie prin cercetarea stării sufletești față de credința noastră, față de poruncile dumnezeiești și bisericești, față de faptele milosteniei trupești și sufletești, față de păcatele strigătoare la cer și față de păcatele de căpetenie. Taina Spovedaniei este o dezbrăcare a omului de păcate și o înnoire prin botezul lacrimilor de pocăință. În Taina Spovedaniei, omul trebuie să conlucreze cu Dumnezeu ca să se poată ridica la viața nouă și curată. Căința trebuie să fie unită cu rugăciunea. Căderea noastră poate să fie cel mai puternic prilej de a deștepta în noi căința și întoarcerea spre drumul curăției. De obicei, duhovnicul nostru trebuie să fie preotul din parohie. Uneori, oamenii caută duhovnici la mănăstiri. Sfinții Părinți și duhovnicii ne învață să ne spovedim în fața duhovnicului toate păcatele. Spovedania se face cu inimă înfrântă și smerită, plină de căință, cu hotărârea nestrămutată de îndreptare. De Taina Spovedaniei este foarte strâns legată Taina Euharistiei. Pentru Sfânta Împărtășanie trebuie să ne pregătim ca și cum ne-am întâlni cu Însuși Domnul. Cel care s-a spovedit trebuie să fugă de pricinile păcatelor, să păzească poruncile, să arate îndreptare și roadă bună prin omorârea păcatului”, a spus arhim. Dosoftei Șcheul.

În partea a doua a întâlnirii, preoții de la mai multe parohii din Iași, invitați la conferință, au avut scurte intervenții pe marginea temei.

Comentarii Facebook


Știri recente

PS Ignatie: De ce trăim stări de anxietate?

Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, a oficiat duminică Sfânta Liturghie la Catedrala Mitropolitană din Sibiu. La predică, ierarhul explicat pasajul evanghelic Despre grijile vieții, accentuând modul simplu în care omul ar trebui se raporteze la…