Conferință-eveniment la Broșteni, jud. Mehedinți

La Broșteni, în județul Mehedinți, a avut loc pe 29 septembrie o conferință-eveniment, integrată în cadrul zilelor comunei, după cum ne-a precizat Cătălin Cernătescu.

Sub genericul „Sărbătorile de iarnă și tradițiile gastronomice în Broștenii Mehedințiului”, conferința care face parte din activitățile proiectului cultural „Identitate etnofolclorică în Broștenii Mehedințiului – restituire a patrimoniului imaterial local” finanțat de AFCN (Administrația Fondului Cultural Național) a adunat câteva sute de participanți, în marea majoritate fii ai comunei.

După identificarea, culegerea și analizarea tradițiilor gastronomice și a obiceiurilor de iarnă locale pe tot parcursul lunii septembrie, Asociației „Fiii Lupșei”, inițiatorul principal al proiectului, a făcut posibilă expunerea rezultatelor cercetărilor publicului larg.

Conferința, pe lângă prezentarea obișnuită a studiului și a rezultatelor practice ale cercetării, a constituit și evenimentul de debut al Ansamblului Folcloric „Dorulețul” care a expus pe scenă rodul celor aproape patru luni de muncă, în cadrul unui spectacol deosebit.

Lângă tinerii artiști s-au aflat și dascălii lor, Sița Novac, profesor de cânt popular și maestrul Dumitru Nadu, coregraful ansamblului Danubius, care au fost aclamați și aplaudați la scenă deschisă.

Seara a fost continuată de un spectacol folcloric al artiștilor consacrați. Au urcat pe scenă interpreți de renume, ca Anica Ganțu, Liliana Bunceanu, Olguța Berbec, Gabriel Lungu sau Ion Drăgan. Nu a lipsit de la manifestarea artistică nici grupul „Izvorașul” format din tineri teologi.

Orchestrația a fost asigurată de un taraf tradițional alcătuit din câțiva membri ai ansamblului profesionist „Doina Gorjului”, condus de maestrul Marcel Parnica.

Proiectul „Identitate etnofolclorică în Broștenii Mehedințiului – restituire a patrimoniului imaterial local” facilitează procesul complex de reînviere a tradițiilor autentice ale zonei. Inițiat de Asociatia „Fiii Lupșei”, în parteneriat cu Episcopia Severinului și Strehaiei, Asociația Ariadnae Filum pentru Cultură a Românilor (Vlahilor) din Serbia, Muzeul Satului Bănățean, Consiliul Local al Comunei Broșteni și Școala cu clasele I-VIII Broșteni, proiectul și-a propus de la bun început să aducă în sfera publicității acele elemente de folclor ce se află în pericol de dispariție și să le transmită mai departe generațiilor tinere, ca pe o comoară de mare preț.

Comentarii Facebook


Știri recente