Conferință duhovnicească la Sibiu

Înalt Preasfințitul Serafim al Mitropoliei Ortodoxe Române a Germaniei, Europei Centrale și de Nord a susținut vineri, 25 noiembrie, o conferință duhovnicească la Sibiu, informează „Ziarul Lumina”, Ediția de Transilvania. Peste 200 de tineri, preoți, profesori și credincioși din cetatea transilvană și împrejurimi au venit să-l asculte pe ierarhul din diaspora românească.

Conferința a fost organizată de Asociația Studenților Creștin-Ortodocși din România (ASCOR), filiala Sibiu, în colaborare cu Facultatea de Teologie Ortodoxă ‘Andrei Șaguna’. Aula ‘Mitropolit Ioan Mețianu’ a fost neîncăpătoare vineri seara, când IPS Mitropolit Serafim s-a întors pentru câteva ore acasă și a vorbit din nou credincioșilor, așa cum memorabil îi îndruma pe calea duhovnicească pe vremea când era Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului. Ierarhul a fost însoțit la conferință de actualul Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, Preasfințitul Andrei Făgărășanul, iar președintele ASCOR Sibiu, Ciprian Onica, a deschis conferința cu tema ‘Isihasmul și viața de familie’.

Între cele expuse de IPS Mitropolit Serafim amintim câteva idei legate de legătura și conlucrarea omului cu harul divin, rugăciunea și meditația în tradiția isihastă și legătura isihasmului, a vieții monahale cu aceea de familie. ‘În familie trăim toate cele trei voturi monahale. Astfel, trăim votul sărăciei atunci când familia nu tinde a acumula mai mult decât îi este necesar. Sfânta Scriptură spune: ‘Ieși-va omul la lucrul său și la lucrarea sa până seara’. Așadar, dacă muncim cinstit, agonisind cât este necesar pentru familie și împărțim surplusul cu cei săraci, vorbim de un vot al sărăciei în familie.’ Apoi, ‘votul fecioriei în familie se păstrează atunci când unirea conjugală dintre soți urmează voii lui Dumnezeu, legilor sădite de El în firea omului. Omul a fost creat bărbat și femeie și prima poruncă pe care i-a dat-o Dumnezeu a fost de a crește și de a se înmulți. Scopul prim al unirii conjugale este de a se înmulți lumea după voia lui Dumnezeu, de a da naștere copiilor. Nunta este cinstită și patul curat doar dacă unirea conjugală se face după legile lăsate de Dumnezeu’.

Iar ‘votul ascultării necondiționate’ în familie este o mare taină. Sfântul Apostol Pavel spune că bărbatul este cap femeii și aceasta trebuie să i se supună. În zilele noastre susținem egalitatea dintre bărbat și femeie, egalitatea lor în drepturi și responsabilități, dar Scriptura spune, totuși, că femeia trebuie să asculte de bărbat, dar nu și în păcat’, a spus Părintele Mitropolit.

Asumarea identității creștine

IPS Mitropolit Serafim a vorbit și despre problemele actuale din societatea românească, profund afectată de o criză morală, de lipsuri materiale, de scăderea natalității. Ierarhul a îndemnat oamenii să-și pună nădejdea în Dumnezeu, să ducă o viață creștinească și să își asume identitatea de români și de creștini ortodocși într-o Europă tot mai secularizată.

‘Isihasmul, tradiția specifică Ortodoxiei, se adresează călugărilor, dar nu este cu totul străină credincioșilor căsătoriți. Și în viața de familie trebuie să tindem spre pacea și liniștea sufletească, care nu înseamnă decât dragostea lui Dumnezeu în noi’, a mai spus IPS Serafim.

Comentarii Facebook


Știri recente