Conferinţă duhovnicească la Londra: „Ortodoxia – Artă a zidirii relațiilor interumane”

Conferinţă Anglia

Asociaţia NEPSIS UK, în parteneriat cu parohia „Sfântul Gheorghe” din Londra a organizat o conferinţă despre relaţiile interumane. Invitatul special a fost părintele Nikolay Sakharov de la mănăstirea Sfântul Ioan Botezătorul de la Maldon, Anglia.

Evenimentul a avut loc sâmbătă, 25 martie, după slujba Vecerniei, în lăcaşul de cult Fleet Street nr. 186, a transmis pr. Constantin Popescu de la parohia londoneză.

Pe parcursul conferinţei, părintele Nikolay a expus tinerilor cum anume trebuie să înţeleagă cele două căi „clasice” de mântuire: viaţa de familie şi viaţa mănăstirească.

Nu avem două Evanghelii, spunea părintele Sakharov celor prezenţi, una pentru oamenii din lume şi alta pentru cei care trăiesc în mănăstire. Acesta este începutul înţelegerii corecte a celor doua moduri de vieţuire creştină.

Părintele Nikolay a subliniat faptul că pierderea harului mântuitor din viaţa noastră are la bază nepurtarea de grijă.

Cum se face că în faza de noviciat, candidatul la viaţa singuratică nu se plânge de lungimea slujbelor, de noile rânduieli pe care trebuie să le respecte? Cum se face că un om proaspăt căsătorit este mult mai înţelegător şi îngăduitor cu cel cu care s-a legat, în iubire, prin Taină Cununiei? Ce se întâmplă, de ce ne schimbăm şi devenim de nerecunoscut?

Nepurtarea de grijă şi nelucrarea noastră ne conduce, din nefericire, la abandonul vieţuirii duhovniceşti a concluzionat părintele Sakharov.

La finalul conferinţei, părintele Nikolay a răspuns la o serie de întrebări adresate de către cei prezenţi.


Părintele Nikolay Sakharov, erudit monah preocupat de studiul Noului Testament şi spiritualitatea rusă (N. Berdyaev, S. Bulgakov, P. Florensky), este vieţuitor la mănăstirea Sf. Ioan Botezătorul din Anglia, mănăstire care aparţine canonic de Patriarhia Ecumenică, având statut de stavropighie patriarhală. Începuturile vieţii mănăstireşti în această parte a Angliei sunt legate de Arhimandritul athonit Sofronie Saharov, ucenicul Sfântului Siluan Athonitul.

 

Comentarii Facebook


Știri recente