Conferinta despre ingrijiri paliative, la Sibiu

În Aula „Mitropolit Ioan Mețianu” a Facultății de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu, a avut loc la 19 martie 2012, o conferință despre îngrijirea paliativă, susținută de medicul Daniel B. Hinshaw, profesor la Universitatea din Michigan și la St. Vladimir’s Orthodox Theological Seminary, după cum ne informează mitropolia-ardealului.ro. Intitulată Spiritual Issues in Suffering and Palliative Care (Probleme spirituale în suferință și îngrijrirea paliativă), conferința s-a bucurat de o prezență numeroasă din partea cadrelor didactice și a studenților de la facultatea amintită. Însoțit de medicul Daniela Moșoiu, de la Hospice-ul de îngrijiri paliative „Casa speranței” din Brașov, profesorul Hinshaw a vorbit studenților despre eforturile depuse de personalul medical și preoți pentru a oferi pacienților în stadiul terminal o viață cât mai bună, împăcată cu gândul la moarte și la viața în Hristos, de după moarte.

Prezentarea bolilor incurabile și a efectelor acestora în plan psihologic, social și spiritual, a fost însoțită de soluții concrete, de ordin spiritual, prin care bolnavii să conștientizeze nevoia de a se împăca cu sine înșiși, cu semenii și cu Dumnezeu. Un rol important îl are familia bolnavului, prinsă și ea în această activitate, astfel încât bolnavul să elimine teama de a fi o povară sau cea de abandon.

Rolul preotului

Munca pe planurile psihologic și spiritual a fost asemănată de profesorul American cu activitatea pastorală din Biserică, cele două misiuni fiiind complementare în cazul oamenilor care își așteaptă iminenta moarte.

„Munca noastră este să-i facem pe acești oameni să fie pregătiți să lucreze cu preoții, să reducem și chiar să eliminăm manifestările halucinante și emotive, pentru ca de aici încolo să înceapă munca pastorală a preotului”, a subliniat profesorul Hinshaw.

Ideile din prezentare au fost argumentate teologic cu citate din Sfinții Părinți, texte care vorbesc despre asumarea suferințelor și despre pregătirea pentru primirea morții ca un act firesc ce duce spre viața veșnică.

Profesorul Daniel Hinshaw s-a convertit la Ortodoxie în urmă cu 17 ani și predă chirurgie la Facultatea de Medicină din Michigan, iar la St. Vladimir’s Seminary ajută studenții și preoții să organizeze programe de asistență a bolnavilor cronici și să dezvolte o teologie aplicată.

Comentarii Facebook


Știri recente