Conferința de toamnă a preoților din Episcopia Sălajului

Vineri, 11 octombrie 2013, la Catedrala Episcopală „Înălțarea Domnului” din Zalău se va desfășura conferința de toamnă a preoților din Episcopia Sălajului, după cum ne-a precizat Pr. Gabriel Gârdan.

Tema tratată poartă titlul „De la teocrație la demo(no)crație” și va fi susținută de către Preasfințitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului.

La această conferință va fi prezent ca invitat al Preasfințitului Părinte Petroniu, Înaltpreasfințitul Părinte Ambrozie, Mitropolit de Helsinki, Finlanda.

Înaltpreasfințitul Părinte Ambrozie s-a născut la 10 august 1945. A studiat teologia la universitatea din Helsinki, precum și în Statele Unite, Ungaria, Marea Britanie și Rusia. Între anii 1969-1970 a predat la Seminarul Teologic Ortodox din Kuopio, iar în perioada 1974-1976 la Universitatea din Joensuu. În anul 1972 a obținut titlul de licențiat în științe politice. Câțiva ani mai târziu, în anul 1979, a fost tuns în monahism și hirotonit preot în cadrul comunității monahale de la Noul Valamo. Aici a avut ascultarea de econom. În anul 1986 i-a fost conferit rangul de arhimandrit, iar doi ani mai târziu, în anul 1988, a fost ales și hirotonit episcop de Joensuu. În perioada 1997 – 2002 a păstorit Mitropolia de Oulu.

Din anul 2002 este mitropolit de Helsinki. La 13 aprilie 2008, în catedrala în care ne găsim astăzi, a participat la întronizarea Preasfințitului Părinte Episcop Petroniu.

Este membru în importante comisii teologice și autor al numeroase scrieri teologice în care abordează teme istorice și problema relațiilor ecumenice. Preafericitul Părinte Patriarh Daniel îl caracteriza ca fiind „un mitropolit activ, un bun organizator și un bun teolog”.

Comentarii Facebook


Știri recente