Conferință de încheiere a Proiectului FORTE

Proiectul FORTE – Formare Trainică pentru Parteneriat Social, implementat de Federația Filantropia a Patriarhiei Române, se apropie de final. Cu acest prilej, la Biblioteca Națională a României s-a desfășurat, ieri, 11 iulie 2013, conferința de încheiere a proiectului, în cadrul căreia au fost prezentate activitățile implementate și principalele rezultate obținute. Deși inițial proiectul și-a propus creșterea cu 25% a capacității de organizare și de livrare a serviciilor sociale a parohiilor implicate, rezultatele indică în acest moment o creștere de 25,2%, fapt care confirmă nu doar atingerea obiectivelor, ci și depășirea lor, informează Ziarul Lumina.

Proiectul a avut ca scop dezvoltarea capacității organizaționale a structurilor active în domeniul parteneriatului social din cadrul Administrației patriarhale și a nouă eparhii din cuprinsul Bisericii Ortodoxe Române, pentru a deveni parteneri mai puternici pentru incluziunea socială la nivel național. Întâlnirea de ieri a fost destinată prezentării proiectului FORTE după cei aproape trei ani de implementare. „Mai avem aproape două luni până la finalul proiectului, dar întrucât suntem în termen cu realizarea indicatorilor și dorim ca toți cei care sunt implicați să cunoască stadiul proiectului, am organizat această conferință de închidere pentru a prezenta realizările, dar și pentru a programa ceea ce urmează să se realizeze în următoarea perioadă, respectiv evenimentele de sustenabilitate a strategiilor dezvoltate în cuprinsul eparhiilor implicate. Este un eveniment tehnic, dar totodată este și un eveniment de bilanț, deoarece toate echipele din țară au avut posibilitatea să spună ce a adus nou FORTE pentru ei și cu ce îi ajută de acum înainte acest proiect. Este un eveniment prin care vedem, în cei trei ani, cine, cât, cum a lucrat și, în primul rând, pentru ce a lucrat. Proiectul FORTE nu va avea niciodată un final, întrucât a fost un început. De acum înainte, eparhiile care au lucrat în proiect au obligația morală de a sprijini prin demersuri similare și eparhii din jurul lor, așa cum, de foarte multe ori, s-a accentuat necesitatea intensificării colaborării și comunicării între eparhii, mai ales între domeniul social-filantropic și al incluziunii sociale”, a precizat părintele consilier patriarhal Dorel-Nicolae Moțoc, managerul proiectului FORTE.

Între rezultatele proiectului, părintele Ciprian Ioniță, coordonator regional, a amintit: au fost formați 20 de traineri juniori din care 18 selectați și implicați în echipa de proiect; au fost înființate 10 centre de resurse la nivelul eparhiilor implicate și Centrul pentru Formare Continuă „Dumitru Stăniloae” al Patriarhiei Române; peste 60 de concepte de evenimente au fost dezvoltate și îmbunătățite în centrele de resurse; peste 4.500 de persoane au participat la activitățile centrelor de resurse, din care cel puțin 4.000 beneficiari unici; 12 cursuri au fost acreditate de Centrul pentru Formare Continuă „Dumitru Stăniloae”; 14 cursuri specifice sau acreditate conform standardelor au fost dezvoltate și livrate; peste 800 de beneficiari au participat la cursuri livrate de Centrul pentru Formare Continuă „Dumitru Stăniloae”; au fost organizate 6 ateliere naționale pentru discutarea principiilor incluziunii sociale; a fost elaborat un manual de management organizațional și 10 strategii și planuri operaționale care au fost aprobate.

Tot în cadrul conferinței de încheiere, pr. Dorel-Nicolae Moțoc a prezentat rolul Patriarhiei Române ca partener în acest proiect al Federației Filantropia. Au fost prezentați, de asemenea, și ceilalți doi parteneri de proiect, Global Commercium Development (România) și Instituto de Formación Integral (Spania), care s-au implicat în procesul de evaluare organizațională al celor nouă eparhii, prin consultanța pe care au acordat-o în elaborarea strategiilor și a planurilor operaționale în domeniul incluziunii sociale, în desfășurarea cursurilor de formare și în organizarea vizitelor de studiu în Spania.

Ina Rizoaica, coordonator implementare, a prezentat activitatea și rezultatele obținute de Centrul pentru Formare Continuă „Dumitru Stăniloae” și de centrele de resurse înființate prin proiect în cele nouă eparhii: Centrul de Resurse Filantropia al Episcopiei Oradiei, Centrul de Resurse Anastasis al Arhiepiscopiei Timișoarei, Centrul de Resurse pentru Formare și Dezvoltare Personală Drobeta al Episcopiei Severinului și Strehaiei, Centrul de Resurse Dynamis al Arhiepiscopiei Alba Iuliei, Centrul de Resurse al Arhiepiscopiei Sibiului, Centrul de Resurse CEDRU al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, Centrul de Resurse pentru Dezvoltarea Resurselor Umane Giurgiu, Centrul de Resurse Galați al Arhiepiscopiei Dunării de Jos, Centrul de Resurse Aegyssus Tulcea.

La final, reprezentanții fiecărui centru de resurse din teritoriu au avut intervenții în care au prezentat provocările pe care le-au întâmpinat la începutul proiectului, activitățile în perioada implementării lui, rezultatele obținute spre finalul acestuia și modul în care își propun să asigure sustenabilitatea strategiilor și planurile operaționale elaborate după încheierea finanțării.

Comentarii Facebook


Știri recente