Conferință de final a proiectului „RESTAURO – Specializare în arta țesătoriei tradiționale”

Conferință de final a proiectului „RESTAURO – Specializare în arta țesătoriei tradiționale”

Fundația „Cuvântul care Zidește”, a Mitropoliei Olteniei, a organizat miercuri, 20 noiembrie, conferința de finalizare a proiectului „RESTAURO – Specializare în arta țesătoriei tradiționale”, implementat în parteneriat cu Asociația pentru Formare Profesională a Adulților, după cum aflăm de la Gabriela Popescu – Biroul de presa al Arhiepiscopiei Craiovei. Evenimentul desfășurat în sala de conferințe a Hotelului Bavaria a reunit reprezentanți ai echipei de proiect și ai partenerului, media, ai ONG-urilor, Școlii Gimnaziale nr. 1 Mârșani, firme cu activități în domeniul țesătoriei și absolvente ale cursului de țesătorie derulat în perioada octombrie 2012 – septembrie 2013, în localitatea Grădinari, județul Olt și comuna Mârșani, județul Dolj. În cadrul mesei rotunde, activitate distinctă în cadrul proiectului, au fost prezentate obiectivele proiectului, rolurile partenerilor de proiect și rezultatele obținute în cadrul proiectului care se va încheia în data de 30 noiembrie. „Evenimentul din această săptămână marchează finalizarea primului proiect din fonduri structurale, al Arhiepiscopiei Craiovei, prin Fundația „Cuvântul care Zidește”, pe componenta de investiții în resursele umane și nu în infrastructură. Trebuie punctat de asemenea că a fost un proiect în care s-a pus accentul pe parteneriat, în ceea ce privește implementarea acestuia, parteneriat stabilit între doi exponenți ai societății civile, pe de o parte, un ONG, Fundația „Cuvântul care Zidește”, care a fost solicitantul aplicației, și care are ca scop promovarea activităților culturale dar și desfășurarea de activități caritabile, de a ajuta toate categoriile de persoane defavorizate, fără niciun fel de discriminare. Pe de altă parte, a implicat Asociația pentru Formare Profesională a Adulților, care este un organism de talie profesională ridicată și care dezvoltă acțiuni de formare profesională pe toate palierele, începând de la calificare, specializare, perfecționare a resursei umane”, a declarat Silviu Ciocșan, asistent manager în cadrul proiectului.

Abslvenți ai cursului, integrați pe piața muncii

Potrivit reprezentanților echipei de proiect, obiectivul specific al acestui proiect a vizat dobândirea de noi abilități și competențe în domeniul țesător – restaurator covoare prin intermediul cursurilor de specializare autorizate, în rândul persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă, inactive sau șomerilor din județele Dolj și Olt, aparținând mediului rural. „De asemenea, ne-am propus ca după efectuarea acestui curs de calificare să integrăm pe piața muncii persoane calificate, prin începerea unei activități în acest domeniu, asigurând o rată de plasare de cel puțin 5% dintre aceste persoane. În cadrul proiectului am desfășurat ca activități destinate grupului țintă o campanie de informare și conștientizare în care, persoanelor din comunitățile din localitățile Mârșani și Grădinari li s-a adus la cunoștință obiectivul proiectului, a urmat etapa de selectare a persoanelor, informarea și consilierea profesională, stabilind traseul profesional al fiecarei persoane, și cursul propriu – zis de calificare. Pe parcursul proiectului, au fost efectuate patru vizite la Muzeul Olteniei, unde cursanții au avut posibilitatea de a analiza diverse obiecte de artă tradițională, iar apoi a urmat programul efectiv de plasare pe piața forței de muncă unde, într-adevăr, până la această dată avem deja trei persoane angajate, în județul Olt. În continuare, în următoarele șase luni, pe parcursul perioadei de sustenabilitate a proiectului, încercăm să ajutăm persoanele calificate să-și găsească un loc de muncă, având calitatea de angajat, sau să-și deschidă propria afacere”, a subliniat Silviu Ciocșan, asistent manager în cadrul proiectului „RESTAURO – Specializare în arta țesătoriei tradiționale”.

În cadrul proiectului, 153 de persoane au beneficiat de consiliere profesională, la cursul de țesătorie tradițională au fost înscrise 63 de persoane, dintre care 58 au obținut diploma de calificare.

Cursurile de calificare în domeniul țesătoriei s-au adresat persoanelor inactive pe piața muncii, din județul Dolj, persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă sau șomeri, care nu dețin competențe în meseria tradițională de țesător – restaurator de covoare. Proiectul este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013. Valoarea nerambursabilă a proiectului este de aproximativ 2.120.000 de lei, din care 42.606 lei reprezintă contributia Fundației „Cuvântul care Zidește”.

Comentarii Facebook


Știri recente