Conferință ASCOR Iași

Sala T17 a Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași a găzduit joi, 14 martie 2013, o conferință ASCOR atipică, despre problemele economice și impactul lor asupra vieții duhovnicești, susținută de pr. Iulian Necula, consilier al Sectorului economic-financiar al Arhiepiscopiei Iașilor. În cadrul întâlnirii, a fost anunțat și programul ciclului de conferințe din Postul Sfintelor Paști, informează Ziarul Lumina, Ediția de Moldova.

Asociația Studenților Creștini Ortodocși Români (ASCOR) – filiala Iași a organizat joi, 14 martie 2013, în Sala T17 a Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași, conferința cu titlul „Reflecții privind repercusiunile problemelor economice în viața duhovnicească”. Invitatul a fost pr. Iulian Necula, consilier al Sectorului economic-financiar al Arhiepiscopiei Iașilor, care a subliniat, prin exemple concrete, modul în care activitatea economică poate avea efecte negative pe plan spiritual: „Întrepătrunderea între planul material, imediat, vizibil, și planul duhovnicesc, spiritual, poate fi regăsită doar în viața celor care doresc cu adevărat să dezvolte o viață spirituală, care să conțină lucrarea Duhului Sfânt în interiorul ei. Când vorbim de activitatea economică, vorbim de fapt despre mai multe tipuri de activități, anume activitatea de producție, activitatea de distribuție sau de vânzare, o activitate de consum și una de servicii, fiecare dintre ele presupunând anumite etape de lucru. În fiecare dintre aceste etape, pentru omul care caută în viața sa să păstreze permanent legătura cu Dumnezeu, apar niște conflicte. De exemplu, prin cumpărarea cu un preț neadecvat a unui bun, deși există impresia și aparența unui anume câștig, în realitate este vorba de o gravă neîmplinire pe plan duhovnicesc. De asemenea, în ceea ce privește forța de muncă, pot exista probleme de ordin spiritual. De multe ori, persoana care muncește nu mai este tratată ca o individualitate, ci ca o noțiune abstractă care trebuie să dea randament în procesul de producție. În acest caz, există riscul, pe de o parte, ca lucrătorul să fie disprețuit și să nu fie plătit la valoarea muncii pe care o prestează, făcându-se un păcat strigător la cer, anume oprirea plății lucrătorului, din partea angajatorului, iar pe de altă parte, angajatul să nu lucreze atât cum ar putea sau cum a stabilit că va munci, neglijând ceea ce Sfântul Apostol Pavel a specificat foarte clar: «Cine nu voiește să muncească, nici să nu mănânce». În acest caz, atât cel care administrează afacerea, cât și cel care este angajat prezintă niște riscuri legate de viața lor spirituală”.

În încheiere, pr. Iulian Necula i-a avertizat pe studenții prezenți cu privire la dorința de ascensiune: „În viața duhovnicească există foarte multe primejdii, iar în activitatea noastră de zi cu zi putem pierde foarte ușor lucrarea lui Dumnezeu din viața noastră. De aceea, pe măsură ce noi vom avea diverse funcții, răspunderi și atribuții, vom avea și mai multe riscuri de a face compromisuri cu cele pământești”.

Programul conferințelor mari organizate de ASCOR Iași în Postul Sfintelor Paști

În cadrul conferinței de joi seară a fost anunțat și programul ciclului de conferințe mari din Postul Sfintelor Paști, ce va debuta în cea de-a doua săptămână din post. Astfel, în data de 26 martie va conferenția monahia Siluana Vlad, coordonatoarea Centrului de formare și consiliere „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Iași, în data de 2 aprilie va conferenția diac. asist. univ. dr. Sorin Adrian Mihalache, cadru didactic la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași și secretar general al Centrului de Cercetare Interdisciplinară în Religie, Filosofie și Știință al Universității „Al. I. Cuza” din Iași, în data de 9 aprilie va fi prezent la Iași pr. prof. dr. Constantin Coman, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București, în data de 16 aprilie invitatul tinerilor ascoreni ieșeni va fi IPS Mitropolit Iosif Pop al Mitropoliei Ortodoxe Române pentru Europa Occidentală și Meridională, iar în data de 23 aprilie, ultima conferință organizată de ASCOR Iași îl va avea ca invitat pe pr. conf. univ. dr. Constantin Necula de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Sibiu.

Comentarii Facebook


Știri recente