Conferință ASCOR – filiala Iași

Asociația Studenților Creștini Ortodocși Români (ASCOR) – filiala Iași a organizat joi, 7 martie 2013, în sala T17 a Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae”, o nouă conferință duhovnicească cu titlul „Paradigma feminității”. Conferențiar a fost pr. dr. Ioan Valentin Istrati, redactor-șef al portalului Doxologia, după cum informează Ziarul Lumina, Ediția de Moldova.

În debutul întâlnirii, pr. dr. Ioan Valenti Istrati a motivat alegerea titlului: „Cuvântul paradigmă provine din limba greacă și arată un anumit model de urmat în viața umană. Multe dintre femeile din istorie sunt alese ca model de feminitate, însă singura care poate fi considerată paradigma desăvârșită a feminității este Maica Domnului”, precizând că „feminitatea nu este doar apartenența la un gen, ci este ceva mult mai adânc, care trebuie cultivat, iar rădăcinile feminității nu se află pe pământ, ci în împărăția lui Dumnezeu, foarte aproape de tronul Său”.

Vorbind despre o primă caracteristică a feminității, gingășia, părintele a afirmat: „Aceasta este puterea de a răspunde cu blândețe, duioșie și finețe la toate întrebările pe care le pune realitatea umană. Gingășie înseamnă lipsă de violență, putere de a înțelege pe cei din jur, puritate”.

Maternitatea este puterea de a te asemăna cu Dumnezeu, iubindu-ți copiii la nesfârșit

În continuare, părintele a spus că „o altă dimensiune a feminității este maternitatea, care nu înseamnă doar funcția reproductivă și graviditatea, ci puterea unei femei de a fi mamă până la sfârșitul vieții ei. O mamă adevărată simte mult mai mult durerea copilului ei, când acesta este bolnav. Maternitatea este puterea de a te asemăna cu Dumnezeu, iubindu-ți copiii la nesfârșit. Ne putem imagina ce mare a fost suferința Maicii Domnului, care și-a văzut Fiul răstignit pe Cruce. Această durere uriașă de a-ți vedea Fiul murind s-a transformat într-o albie uriașă de iubire și de milostivire, pentru toți oamenii care aparțin lui Dumnezeu, în sfânta Biserică. Observăm astfel că Maica Domnului are cea mai mare capacitate de jertfă de pe pământ, iubindu-i și rugându-se pentru cei care i-au omorât Fiul.

În strânsă legătură cu maternitatea, un alt caracter al feminității este fecioria, care se prelungește în Taina Cununiei, ca fidelitate absolută pentru soț”.

Puterea de a naște viață este cea mai mare putere din lume

Vorbind despre rolul suprem al mamelor în lume, părintele a precizat: „Dacă ar fi să întrebăm omenirea care este cea mai mare putere din lume, am auzi diferite răspunsuri. Unii ar spune că banii sunt cea mai mare putere din lume, alții ar atribui-o puterii militare, alții puterii politice. Însă, pe termen lung, cea mai mare putere a lumii o reprezintă mamele. De multe ori, în istoria lumii, chiar și cea recentă, s-a demonstrat că nașterea de prunci a zidit și dărâmat imperii, a eliberat sau a constrâns popoare. Așadar, pe termen lung, puterea de a naște viață este cea mai mare putere din lume.”

În încheiere, părintele Ioan Valentin Istrati le-a recomandat celor prezenți ca: „ori de câte ori veți avea probleme în căsnicie – și vor fi cu siguranță și astfel de momente – chemați-i pe Hristos și pe Mama Sa în viața voastră, prin rugăciune, și atunci veți vedea cum Maica Domnului – care este paradigma feminității – va mijloci în fața lui Hristos pentru voi, ca o mamă iubitoare, iar problemele voastre vor dispărea”.

În cea de-a doua parte a conferinței, pr. dr. Ioan Valentin Istrati a răspuns întrebărilor adresate de cei prezenți.

Comentarii Facebook


Știri recente