Conferinţa administrativă semestrială de primăvară a preoţilor din Protopopiatul Mihăilești, Giurgiu

La sărbătoarea Sfântului Luca al Crimeii, în Mănăstirea „Izvorul Tămăduirii”, din cadrul Centrului Cultural Pastoral „Gavril Drugănescu”, din localitatea Florești-Stoenești, s-au desfăşurat joi, 11 iunie 2015, lucrările Conferinţei pastoral-misionare semestriale de primăvară din Protopopiatul Mihăilești, dedicate anului: „2015 – Anul omagial al misiunii parohiei și mănăstirii azi” și ,,Anul comemorativ al Sfântului Ioan Gură de Aur și al marilor păstori de suflete”, informează episcopiagiurgiului.ro.

Evenimentul a debutat cu săvârşirea Sfintei Liturghii și a slujbei de Te Deum de către Preasfințitul Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

De la Mănăstirea „Sfântul Ioan Rusul” din localitatea Slobozia de Giurgiu au fost aduse spre închinare părticele din moaștele Sfântului Ioan Gură de Aur, iar de la Capela spitalului „Sfântul Luca al Crimeii și Sfinții Doctori fără de arginți” din localitatea Bolintin, părticele din moaștele Sfântului Luca al Crimeii. Cu acest prilej, la finalul Sfintei Liturghii, a avut loc lansarea CD-ului cu Paraclisul Sf. Ierarh Luca, Arhiepiscopul Crimeii, apărut cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Ambrozie și cântat de „Grupul de psalți TRONOS”.

În debutul conferinței, Preasfinția Sa a vorbit despre rolul parohiei ortodoxe române, în trecut şi azi, în jurul Bisericii şi în slujirea aproapelui.

În continuare, în cadrul lucrărilor conferinţei, prezidate de Întâistătătorul Eparhiei noastre, au fost susținute referatele care au tratat temele: „Parohia, moştenirea valorilor sfinte primite de la înaintaşi. Rolul şi diversitatea socială a ctitorilor de biserici în dezvoltarea spirituală, culturală şi educaţională a parohiei ortodoxe române” și tema „Repere ale misiunii parohiei azi, sub aspect sacramental-liturgic, misionar-pastoral, cultural-educaţional, social-filantropic şi administrativ-gospodăresc”.

Totodată, cu acest prilej, a fost invitat să conferențieze Domnul veteran de război Gen. (r) Radu Theodoru, membru al Uniunii Scriitorilor, autor a peste 75 de cărţi publicate şi distins de Academia Română cu premiul de excelenţă pentru întreaga activitate literară. În cadrul discursului său, Domnia Sa a vorbit despre ortodoxie și românism, evidențiind personalități marcante din istoria poporului român.

De asemenea, au fost aduse în discuţie şi diverse probleme curente ale activităţii pastoral-misionare şi administrative cu care se confruntă parohiile din cuprinsul Protopopiatului Mihăilești, insistându-se asupra continuării activităţii administrativ-gospodăreşti, social filantropice şi culturale la nivelul fiecărei parohii.

Tot în cadrul evenimentului de astăzi, a avut loc și lansarea Monografiei Protopopiatului Mihăilești, tipărită la Editura Episcopiei Giurgiului cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Ambrozie. Lucrarea cuprinde în paginile sale numeroase informații necesare și deosebit de interesante cu privire la istoria locașurilor de cult din cuprinsul Protoieriei.

De asemenea, s-a alocat un spațiu larg creionării unor personalității marcante care și-au legat viața și activitatea de aceste meleaguri istorice. Monografia Protopopiatului Mihăilești vede lumina tiparului în acest an pe care Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, la propunerea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, l-a declarat „Anul omagial al misiunii parohiei și mănăstirii azi” și ”Anul comemorativ al Sfântului Ioan Gură de Aur și al marilor păstori de suflete”.

Comentarii Facebook


Știri recente

ASCOR Chișinău și-a reluat activitatea

După mai mulți ani de întrerupere, filiala din Chișinău a Asociației Studenților Creștini Ortodocși Români (ASCOR) își reia activitatea. Evenimentul a fost marcat în cadru solemn, duminică, la sediul Mitropoliei Basarabiei. Manifestarea a fost organizată cu…