‘Teologie, liturghie si tacere. Intuitii ale Parintilor orientali pentru lumea de azi’, acesta este titlul conferintei tinuta joi dupa amiaza de catre Patriarhul ecumenic Bartolomeu aI Constantinopolului la Institutul Pontifical Oriental din Roma, pentru marcarea celor 90 de ani de la intemeiere, informeaza Radio Vatican. In centrul interventiei Patriarhului ecumenic s-a aflat dialogul ecumenic intre Biserica Ortodoxa si cea Catolica. ‘In legatura cu raporturile fraterne dintre Bisericile noastre surori, fie ca cei doi plamani ai Bisericilor orientala si occidentala – pentru a adopta terminologia folosita in schimburile dintre papa Paul al VI-lea si patriarhul ecumenic Athenagoras I – sa poata respira in armonie. Niciuna din cele doua nu ar trebui sa asume initiative provocatoare – unilaterale sau universale – in ministerul sau pentru poporul lui Dumnezeu. In afara de aceasta, insusi sensul de comunitate implica o raspundere pentru deschiderea si dialogul interreligios in cadrul realitatii globale mai ample. In fine, in anii recenti am invatat si lectia dureroasa ca noi toti suntem responsabili ‘pentru viata lumii’ (Ioan 6, 51), pentru bunastarea celor saraci si pentru bunastarea mediului inconjurator’, a afirmat Patriarhul ecumenic Bartolomeu. Totodata, Patriarhul ecumenic a reafirmat importanta unei teologii in simfonie cu Biserica si cu lumea, departe de studii sterile doctrinare, dar traita ca o experienta comunitara: o viziune capabila sa transforme lumea. De aici, invitatia adresata de Patriarhul Bartolomeu institutiilor educative si ecleziastice sa-si aminteasca importanta tacerii ascetice, care impune un ‘sens de umilinta in fata misterului cutremurator al lui Dumnezeu’, amintind ca ultimul cuvant revine intotdeauna lui Dumnezeu. In final, a avut loc un schimb de daruri: patriarhului Bartolomeu i-a fost daruit un sigil comemorativ al Institutului Pontifical Oriental, in timp ce patriarhul ecumenic a adus in dar o pretioasa icoana provenind de la Muntele Athos si o rara editie a Codului de Drept Canonic, datand din 1917.
Din smerenie vine mântuirea noastră, spune Arhiepiscopul Varsanufie
„Modelul de smerenie pentru fiecare credincios rămâne Mântuitorul Hristos, învăţându-ne să fim smeriţi pentru că din smerenie vine mântuirea noastră”, a subliniat duminică Arhiepiscopul Varsanufie. Înaltpreasfinţia Sa a făcut referire în predica rostită la Catedrala…
Tinerii români din Bucureşti şi Milano l-au omagiat pe Brâncuşi
Tinerii Parohia „Sfânta Treime” – Ghencea din București şi cei din Parohia „Toți Sfinții” din Milano Nord – Monza l-au omagiat luni pe marele sculptor Constantin Brâncuși prin două întâlniri online. Prima întâlnire a fost…
Mitropolitul Petru la hirotonirea unui preot şi a unui diacon: Dumnezeu ne cheamă pe toți să înmulțim talanții
Mitropolitul Petru al Basarabiei a afirmat sâmbătă, cu ocazia hirotonirii unui preot şi a unui diacon, că „Dumnezeu ne cheamă pe toți, dar mai ales pe cei înzestrați cu harul preoției, să înmulțim talanții”. „Dacă…
„Părinte, să-mi dați o poză cu dumneavoastră, că nu v-am văzut niciodată fără combinezon!”
Preotul misionar Bogdan George Brânzea povestește cum a trăit anul pandemiei în rolul de duhovnic și asistent medical într-un spital suport Covid-19. După ce a absolvit Teologia, Părintele Bogdan George Brânzea și-a luat și diploma…
„Vând tot, dau totul, însă am nevoie și de ajutor”, strigătul unui tată. Răspunsul Bisericii
Vând tot, dau totul, însă am nevoie și de ajutor”, este strigătul unui tată al cărui copil, în vârstă de 14 ani, suferă de o boală gravă. Tânărul Ionuț-Petrică Mutașcu este din localitatea Verendin, județul…