La Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București s-a desfășurat, ieri, 4 martie 2013, etapa pe Mitropolia Munteniei și Dobrogei a concursului național „Părintele Dumitru Stăniloae, 110 ani de naștere și 20 de ani de la trecerea la cele veșnice”.
În luna ianuarie 2013, s-a desfășurat prima etapă a concursului național dedicat părintelui Dumitru Stăniloae, în fiecare facultate de teologie ortodoxă, seminar și liceu teologic din cadrul Patriarhiei Române. Câștigătorii acestei etape din eparhiile Mitropoliei Munteniei și Dobrogei s-au întâlnit ieri la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București pentru a participa la un nou examen în cadrul acestui concurs. Desfășurat în Amfiteatrul „Preot Dumitru Stăniloae”, concursul național „Părintele Dumitru Stăniloae, 110 ani de naștere și 20 de ani de la trecerea la cele veșnice”, etapa pe Mitropolia Munteniei și Dobrogei, a avut 14 participanți, 5 studenți teologi de la facultățile de teologie ortodoxă din cuprinsul mitropoliei și 9 elevi și seminariști teologi de la seminariile și liceele de teologie din eparhiile Mitropoliei Munteniei și Dobrogei.
Concursul s-a desfășurat pe două secțiuni distincte. Studenții teologi au avut de pregătit teme de teologie dogmatică, iar elevii și seminariștii au încercat să cunoască cât mai bine viața și activitatea părintelui Dumitru Stăniloae.
„Dacă studenții au avut de adâncit capitolele despre Sfânta Treime și Antropologia la părintele Dumitru Stăniloae, seminariștii și elevii au parcurs bibliografia privind viața și formarea părintelui profesor. Suntem convinși că, având câștigători ai fazei precedente, lucrările de concurs vor fi calitativ superioare, pentru că de la etapa pe eparhie participanții au putut să-și adâncească cunoștințele, să observe geniul părintelui în toată opera sa și mai ales viziunea ortodoxă și noutatea pe care o aduce în câmpul teologiei ortodoxe românești marele nostru teolog”, a declarat pentru Ziarul Lumina Părintele Ștefan Buchiu, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din București.
Subiectele etapei desfășurate ieri au fost pregătite de comisia de examen, iar în urma tragerii la sorți studenții teologi au avut subiectul: Dogma Sfintei Treimi; iar seminariștilor și elevilor le-a revenit subiectul: „Activitatea publicistică de la Sibiu a părintelui Dumitru Stăniloae”. Lucrările din concurs vor fi evaluate de o comisie formată din profesori de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București. „Regulamentul concursului prevede, pe lângă tratarea temei în sine, și prezentarea ideilor principale, și considerarea modului de exprimare, limbajul literar și contribuția proprie a concurenților, și propria viziune, pentru că la părintele Dumitru Stăniloae, pe lângă câmpul ideatic în care s-a dezvoltat teologia sa, admirăm limbajul care a avut la bază cunoașterea culturii românești și europene, dialogul cu filozofia timpului său”, a spus părintele decan Ștefan Buchiu.